Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proti bin Ládinovi nastoupil i pes ve speciální vestě

Pes Cairo je speciálně vycvičený pro vojenské akce. Nosí neprůstřelnou vestu vybavenou spoustou dalších vymožeností
Pes Cairo je speciálně vycvičený pro vojenské akce. Nosí neprůstřelnou vestu vybavenou spoustou dalších vymožeností  (Autor: čtk)
Autor: ČTK, bali, mivrk - 
20. května 2011
19:56

Právoplatným členem amerického komanda, které na počátku května zabilo v pákistánském Abbottábádu teroristu bin Ládina, byl i pes jménem Cairo. Byl dokonce navlečen ve speciální neprůstřelné vestě za třicet tisíc dolarů (520 000 korun). Speciální jednotky SEALS používají psy jako pomocníky při akcích.

V psí vestě, která zadrží střely z ručních zbraní, je zároveň kamera s nočním viděním, která přenáší záběry přímo z operace. Další součástí je vysílačka, přes níž dává psovod povely a slyší co se děje na místě, kde je pes. Kvůli častým zásahům jednotek na moři je vesta dokonce nepromokavá.

Při zásahu proti bin Ládinovi se psovod spustil z vrtulníku se zvířetem, přivázaným u těla. Po vstupu komanda do opevněné vily, vyslal psa napřed jako zvěda. Díky vysílačce stačilo, aby povely šeptal.

Psí vesty vyrábí společnost K9 Storm. Jejího zakladatele Jima Slatera napadlo vyrábět vesty pro psy, když jako strážce ve věznici potlačoval vzpouru společně se svým psem. Tehdy si uvědomil, že zatímco on má na sobě nejmodernější vybavení, jeho psí partner je úplně “nahý“.

dobrotka ( 22. května 2011 02:31 )

No ale rika se, ze kdo ma rad zvirata ma rad i lidi. Takze to tvoje radeni na Blesku vuci lidem je jenom maska?

cocococo ( 22. května 2011 01:21 )

Budou to muset jeste moc vylepsovat.Pes kterej ma neprustrelnou vestu ,dokonce s kamerou ,je docela zajimava vec.Ale jedna jedina rana z brokovnice na kratsi vzdalenost na hlavu a cokl za $ 200 000,- se hodi tak akorat na veceri Cinanum.Budou muset jeste vymyslet nejakou neprustrelnou helmu,pro utocneho valecneho pesana.Je to urcite snazsi zastrelit tohodle utociciho psa v obrneny konfiguraci,nez slozit utocici hyenu chechtavou.A presto si ji nekteri neg-ri v Angole vodi na retezich.Tenhle pesan je proti tomu v Angole uplnej pudl Bobik.

crakazasecrak ( 21. května 2011 06:53 )

já miluji zvířata....

dobrotka ( 20. května 2011 22:44 )

no jo, pesane, jeste aby se tobe nelibil Vyjimecne s tebou souhlasim. Je to prekrasny pesan

crakazasecrak ( 20. května 2011 20:40 )

čumáček

Zobrazit celou diskusi