Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Píšťalky i vuvuzely proti vládním reformám

Autor: evak, ČTK - 
21. května 2011
12:24

Píšťalky, vuvuzely, vestičky nejrůznějších barev, prapory odborových svazů a protivládní transparenty zaplnily okolí Domu odborových svazů na pražském Žižkově. Tisíce členů nejrůznějších odborových svazů z celé ČR se v jeho okolí vyrazily na pochod v rámci demonstrace, kterou na poledne svolala do metropole Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) proti vládním reformním záměrům. Nespokojený dav v sobotu po poledni zaplavil už i Václavské náměstí a zablokoval magistrálu. Jeden účastník byl zadržen kvůli výtržnictví.

Demonstranti se scházeli už od 10:00 na náměstí Winstona Churchilla na pražském Žižkově, kde si vyzvedávali transparenty a další nezbytnosti, například různobarevné balonky. Kolem 11:00 se začali ukázněně řadit podle jednotlivých odborových svazů do průvodu.

Bílomodří byli nejpočetněji zastoupení členové svazu KOVO, černozelení horníci, žluté čepičky a vlaječky s emblémem trubky ukazovaly pošťáky. Výrazně se vystrojili i hasiči, méně pestří pak byli například zástupci pracovníků v kultuře a ochraně přírody. S ostrými hesly na transparentech přijeli do Prahy skláři, vládě vyčítají, že s nezabývá záchranou jejich oboru.

Na pochod se dali účastníci protestu krátce před polednem, kdy už slunce řádně žhnulo. V čele udávali tempo - vedle písní pouštěných z amplionů - bubeníci svazu KOVO. Na rozdíl od demonstrací, na jaké jsou zvyklí například ve Francii, chyběla ale skutečně živá hudba. V průvodu nebyly ani alegorické vozy.

Oproti obdobným demonstracím v zahraničí chyběli také kočárky s dětmi, starší ročníky spíš přihlížely, než pochodovaly. Průvod byl nicméně natolik mohutný, že na několik desítek minut zastavil dopravu na magistrále. Postupně se k němu přidaly také desítky železničářů a zemědělců.

Kritici vlády z řad Pražanů si mohli přinést větší rekvizity, nechyběly tak cepy či husitská zástava. Několik recesistů přišlo ve vězeňských mundůrech. S radostí se na Václavském náměstí demonstranti fotili s mužem převlečeným za vězně s maskou prezidenta Václava Klause.

Na náměstí se k zástupům odborářů přidali postižení, řada jich přišla o berlích a přijela na invalidních vozíčcích. Několik skupinek mezi sebou komunikovalo znakovou řečí.

 

Z pódia několikrát zaznělo, že podobné akce proti politice škrtů v sociální oblasti se konají po celé Evropě, kvůli nedělním volbám jsou v poledních dnech živé protesty například ve Španělsku.

Kvůli demonstraci pražská policie povolala do služby o stovku víc členů, než je tomu obvykle. Až na jeden incident opilého muže ale nic neřešila, záchranka stojící na Václavském náměstí posloužila svým stínem dalšímu pánovi v podroušeném stavu. Většina protestujících s sebou měla nealkoholické pití a žízniví si dokupovali tekutiny a zmrzlinu v přilehlých obchodech. Projevy řečníků odměňovali potleskem a pískáním. Po hodině a půl pak na závěr akce vypustili do vzduchu stovky balónků, zazpívali hymnu a také hit "Někdy příště".

 

 

anelam ( 23. května 2011 06:42 )

paní dopis,zpozdil se o sto let- o sto jar po zadu,nešlo to dříve a psát Vám o smutku,psát Vám o hladu? Všechno jste znala a připomínat slzy,připomínat bídu? Až dnes Vám napíši a právě Vám a jménem všeho lidu! PÍŠI VÁM PANÍ DOPIS-A STAČILO JEN PÁR LET, SMUTEK,HLAD I BÍDA-SE NAVRÁTILA ZPĚT!!! SNY NAŠE O KTERÝCH JSTE PSALA TAK PRAVDA A LÁSKA,VŠECHNY NÁM JE VZALA

gogo ( 22. května 2011 18:05 )

Bohužel... přesně tak ....

husqarnowicz ( 22. května 2011 14:06 )

Píšťalky a vuvuzely jsou na prd, příště by bylo dobré vzít aspoň baseballové pálky. Tomu by už ta vládnoucí lůza mohla rozumět.

warumfernet ( 22. května 2011 08:20 )

a magnáty ovládající svá "podnikatelská" impéria. Ale na 75% občanů, modrácká vládní klika sere hodně z vysoka. Reformy jsou všechny koncipované tak, že sníží velmi podstatně životní úroveň obyčejných občanů v Sockistáně. A Řecká karta, kterou se tito bastardi ohánějí, je hodně falešná. Např. průměrný důchod v Řecku je 2000 Euro u nás v Sockistáně ani ne 500 Euro a to se ještě těm nějchudším bude snižovat.

hugu ( 21. května 2011 23:51 )

Je to trošku falešně,ale jinak dobrý.

Zobrazit celou diskusi