Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maturovat budu měsíc, říká student! Jak to přežít, radí psycholožka

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: šim - 
18. května 2011
11:32

Monika (19) chtěla skončit život skokem ze skály, Martin (†20) si bodl nůž do srdce. Proč mladí lidé musí umírat? Bojí se maturity, démonizované zkoušky dospělosti, která letos výrazně změnila svou dvacet let zažitou podobu. Pro mnohé studenty trvá i měsíc. Týdny stresu negativně působí na psychiku mladých lidí. Jak nové státní maturity vidí dětská psycholožka Tamara Cenková a co radí studentům a rodičům?

Smrt je vždycky zbytečná. Obzvláště pak, když se týká mladého člověka. A smrt kvůli školním neúspěchům je navíc nesmyslná. „Nepamatuji se, že by kdy před maturitami bylo tolik pokusů se zabít,“ řekla Blesk.cz dětská psycholožka Tamara Cenková.

Písemky, za týden jejich výsledek, poté svatý týden neboli svaťák a pak samotná maturita, která se povětšinou odbyla během jednoho dne, několika hodin. Tak dosud vypadala maturita. Každá škola jela podle svých pravidel prověřených na mnoha ročnících studentů.

Letos byla zavedena maturita státní. Studenti dostanou ročníkové vysvědčení a mají studijní volno. V jeho délce se různí škola od školy a podle rozpisu, dle nějž student jde při zkoušce na řadu. Výsledky maturity se však studenti kvůli vyhodnocování výsledků společností Cermat, která maturity připravuje, dozví až několik týdnů po vykonání zkoušek.

Maturita trvá až měsíc

„Měli jsme teď studijní volno tři týdny. V pondělí byly zahájeny maturity. Ve středu mám v jeden den ústní zkoušku z češtiny a profilovou část maturity deskriptivu. Pak zase týden volna a následuje praktická maturita,“ řekl Blesk.cz student Technického lycea ve Strážnici Martin (19). „Písemná zkouška z češtiny pak bude za další týden a pak teprve písemná matematika, nebo angličtina,“ dodal maturant s tím, že výsledky maturitní zkoušky budou znát až 20. června! Tedy celý měsíc od zahájení zkoušky. „Někomu to vyhovuje, že má delší čas na přípravu. Ale jiní z toho mohou být ve stresu,“ řekl student.

606432:gallery:true:trueJe to pro ty studenty dlouhodobý obrovský nápor. Tento způsob maturity se mi zdá nešťastný. Doba je stresující, je zbytečné děti stresovat ještě víc,“ řekla Blesk.cz dětská psycholožka Tamara Cenková. „Dříve studenti věděli přesně, co je čeká. Bylo to odbyto v jeden den a oni hned viděli výsledky. Rozpětí celé té zkoušky je velice náročné,“ míní Cenková a současně doporučuje, aby rodiče v tomto období byli ke svým dětem shovívaví a maximálně je podporovali.

„Zkouška je od slova zkusit, nikoli zkoušet,“ radí Cenková studentům. „Čím klidnější bude mít dítě rodinné prostředí, tím klidnější pak pro dítě bude maturita,“ řekla Blesk.cz psycholožka.

Pětina ročníku neodmaturuje!

Státní maturity odstartovaly začátkem května. Za první dva týdny nebylo připuštěno zatím 15 % studentů. Ministerstvo školství předpokládá, že s nástupem maturit na gymnáziích procento neúspěšnosti klesne. Ústní zkoušky potrvají do konce května, ministerstvo počítá s tím, že u nich celkem propadne deset až 11 procent studentů. Další studenti pak propadnou u testů a písemných prací, které se budou dělat v červnu.

Spolu s těmi, kteří nebyli připuštěni k maturitě, si tak prý na podzim zopakuje státní maturity asi pětina ročníku. Podle ministra je to ale důkaz toho, že maturita není pro každého. Studenti si přitom mohli vybrat ze dvou úrovní obtížnosti, 96 procent dalo přednost lehčí variantě.

crakazasecrak ( 18. května 2011 15:24 )

při dnešním vzdělání ..nemusejí ani odmaturovat,haranti se čtyřkama jsou na školách i když jsou blbí..soukromé školy pro prachy vezmou kdejakého blba na studie!!

hejhej ( 18. května 2011 13:18 )

Dobeš měl z vlády vypadnout jako první,To není odborník,ale blb.Ty jeho návrhy jsou nadmíru ubohé,stejně jako on.

Zobrazit celou diskusi