Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Utržená vzducholoď nad Českem: Hrozí katastrofa

Autor: Aleš Půček - 
6. dubna 2011
11:27

Nad Českem jako neřízená střela létá utržená obrovská vzducholoď. Již od pondělí po ní pátrá policie i Řízení letového provozu. Desetimetrová reklamní vzducholoď plněná héliem může ohrozit leteckou dopravu. Nikdo neví, kde teď je. Viděli jste ji? Ozvěte se!

Reklamní vzducholoď společnosti Unistav je neřízenou a nekontrolovatelnou hrozbou. V pondělí se uvolnila a uletěla. Podle tiskového mluvčího společnosti Marka Navrátila prý vzducholoď ukotvenou ve Staré Boleslavi u Prahy někdo úmyslně odřízl. Popírá tak informace, že by za nebezpečným únikem vzducholodi stála neopatrnost firmy, která nechala vzducholoď ve špatném počasí nedobře zajištěnou. Firma podala kvůli ztrátě vzducholodi v hodnotě 115 tisíc korun dokonce trestní oznámení.

Ještě více ovšem zamotala ztracená vzducholoď hlavu Ředitelství letového provozu (ŘLP) a policii. Odpoutaná vzducholoď je plněna héliem, které je lehčí než vzduch a v případě, že by vystoupala do výše deseti kilometrů, což je v jejích možnostech, mohla by ohrozit letový provoz. V pondělí proto na základě výpočtů Řízení letového provozu dokonce změnilo tok leteckého provozu.

Od úterý ale vzducholoď nikdo neviděl. "Nevíme, kde je," sdělil Blesk.cz mluvčí ŘLP Richard Klíma  tím, že věc je nyní už záležitostí policie. "O tom, kde vzducholoď nachází, se nejspíš dozvíme, až někde přistane a nálezce to nahlásí policii," řekl Klíma. K případnému ohrožení letového provozu se nechtěl příliš vyjadřovat. "Pokud by dosáhla doopravdy hranice deseti kilometrů, piloti dopravních letadel by ji spatřili a my bychom na situaci reagovali," dodal Klíma s tím, že si netroufá spekulovat nad tím kam vítr neposednou vzducholoď zanesl.

"Naposledy byla spatřena v úterý nad Brnem, od té doby o ní nemáme zprávy," potvrdila ve středu Blesk.cz policejní mluvčí z oddělení Praha - venkov Markéta Johnová. Podle některých odhadů již mohla bludná vzducholoď překročit hranice a přidělávat vrásky pro změnu Rakušanům.

majojo ( 6. dubna 2011 18:29 )

A jaképak "přistane?" Jestli to sama dokáže, smekám před ní klobouček. Jinak normálně spadne a nálezce udělá nejlíp, když ji rozřrže na plachty a přikryje si jimi auto a skleník.

Shelby16 ( 6. dubna 2011 15:49 )

až půjdu večer z práce S Héliem není žádná sranda !

denia ( 6. dubna 2011 15:14 )

No kdyby ten řetěz byl dost masivní a třeba z nějakého zajímavého kovu ....

rodriguez9 ( 6. dubna 2011 14:20 )

...protoze jak jiz víme ze známého komiksu Zelený Raoul, kde krtecek odnesl mimozemstanum raketu a pekne je tím nasral, Cesi neukradnou jenom to, co je pribyty, nevím ale, zda-li by v tomto prípade retez byl dostatecnou ochranou, jsme národ vynalézavýýý

rodriguez9 ( 6. dubna 2011 13:28 )

...prikurtovat ji retezem!

Zobrazit celou diskusi