Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fossettova vzducholoď se proletí nad Českem!

Autor: pad - 
13. října 2009
05:15

Obrovská žlutá vzducholoď, kterou před lety v Evropě pilotoval nejslavnější vzduchoplavec světa Steve Fossett, který tragicky zahynul při letu, se bude během příštích týdnů prohánět nad Českem.

S délkou třiatřicet metrů a průměrem čtrnáct metrů se stane nepřehlédnutelnou atrakcí na podzimním nebi.

„Vzducholoď jsme si pronajali do dubna 2010 od kolegů z Anglie,“ říká Jan Smrčka, pilot společnosti Balony.cz. Balonářský rekordman tak chce vzducholodí v Česku oslavit 20. výročí založení firmy, která provozuje plavidla na horkovzdušné a nově i vodíkové náplně.

Vzducholoď, létající na horký vzduch a určená pouze pro jednoho pilota a jednoho cestujícího, má nad Českem povozit i několik desítek zájemců. „Rádi lidem dopřejeme romantické výhledy na hlavní město Prahu, Karlštejn, Štiřín a řadu dalších známých lokalit.“

Kdo byl Steve Fossett
Americký miliardář a dobrodruh Steve Fossett (1944 – 2007) se stal držitelem několika desítek světových rekordů jako pilot, námořník a dálkový plavec. Ztratil se 3. září 2007 při letu nad Nevadskou pouští a dlouho po něm pátraly stovky dobrovolníků i armáda. Jeho manželka podala v listopadu 2007 žádost, aby byl prohlášen za mrtvého. 30. září 2008 našli turisté několik Fossetových věcí (např. pilotní průkaz bez fotografie, svetr). O den později byl nalezen vrak letadla, které mu asi patřilo, a nakonec i Fossettovy kosterní pozůstatky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi