Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Na internet unikly tajné státní maturity

Kdo prý zadání viděl, musí maturitu udělat.
Kdo prý zadání viděl, musí maturitu udělat.  (Autor: ČTK)
Autor: oj, Kšim - 
10. února 2011
13:24

Státní maturity mají další průšvih! Ačkoliv ministerstvo zaručovalo dokonalé zabezpečení, na internet uniklo zadání ostrých maturit z českého jazyka. A studenti jásají - každý si teď může maturity pohodlně stáhnout z internetové úschovny a bez problémů tak projít zkouškou.

Podle deníku Právo byla složka původně určena pro školy, aby na jejím základě připravily vlastní zadání ústní části nové maturit z českého jazyka a literatury. Mnozí ředitelé plánovali ale ministerské zadání bez uprav přebrat.

"Obsah pracovních listů nelze poskytovat žákům! Byla by tím významným způsobem ohrožena objektivita vlastní maturitní zkoušky,“ upozorňuje přitom učitele v úvodní instrukci ministerská organizace Cermat, která nové maturity již 14 let připravuje.

Kdo zadání viděl, musí maturitu udělat

Nevím, zdali si toho už studenti všimli, ale pokud ano, tak není nikdo, kdo by maturitu z češtiny neudělal. Banka pracovních listů obsahuje ukázky povinné četby a následné otázky, které žáci dostanou,“ řekl deníku jeho zdroj.

Ředitel pražského Gymnázia Na Vítězné pláni Jaroslav Mervínský k tomu řekl: "Obecně lze říci, že bylo v minulých dnech vydáno velké množství pracovních listů, které by měly být k dispozici pouze školám, a to v systému k tomu určeném. Ale určitě by se k tomu neměli dostat žáci, protože to pochopitelně ohrožuje objektivitu maturitní zkoušky.“

Podle Mervínského lze skutečně předpokládat, že mnohé školy pouze zadání převezmou a také, že teď kvůli zveřejnění může leckdo státní maturitu zpětně napadnout.

gevi ( 11. února 2011 09:35 )

Já nevím, jestli původním záměrem bylo, aby se lidé - jak píšete - nakapsovali. Možná zde byla skutečně snaha srovnat úroveň znalostí. Nevím, do záměrů jiných nevidíme. Ale jednu věc pro zajímavost napíšu: Když jsem sepsal první verzi odpovědi k vašemu příspěvku, měl jsem tam také větu: "Nevím, co dokážou hackeři, možná se do systému nabourali. Ale to mohou udělat pokaždé, když vznikne nová "ostrá" verze maturit". Pak mi vyšel moc dlouhý příspěvek, tak jsem tuto pasáž zrušil. Ale pravděpodobnost této cesty "úniku" je také dost vysoká.

annael ( 10. února 2011 22:54 )

Jistě máte v lecčems pravdu. Ani já neodsuzuji státní maturity, jako srovnání úrovně vzdělání na různých školách. Jenom si myslím, že by to šlo udělat jednodušeji, levněji a efektivněji. Mám neodbytný pocit, že za zrodem současného nefunkčního, dá se říci až megalomanského projektu, nestojí ani tak myšlenka na srovnání úrovně vzdělání, jako záměr, aby se na tom co nejvíc lidí pěkně nakapsovalo. A ještě bych dodala - nemyslím si, že by ta zadání musel někdo vynést. V dnešní době je pravděpodobnější, že se jim, jak se říká, někdo naboural do špatně zabezpečeného systému. A to je i názor mého vnuka, který se zabezpečením dat v počítačích, i při jejich přenosu, živí. Pokud jsem se dopustila nějakých technických nepřesností, omlouvám se, ale podstatu jsem snad vystihla přesně.

gevi ( 10. února 2011 21:53 )

Mně šlo o něco jiného. Pokud je již rozhodnuto, že státní maturity budou, pak je nemyslitelné, aby "ostré" zadání vyšlo na veřejnost. Někdo to prostě vynesl, nová práce bude stát další peníze a nikomu se nic nestane. A nyní k úrovni projektu. Zkušební marutita ukázala, že se tam živí spousta neschopných a nespolehlivých lidí. Jak jinak by bylo možné, že po tak dlouhé přípravě tam bylo tolik chyb a nejasností. Udělal jsem si maturitu z ČJ, lehčí i těžší verzi z matematiky. To ale teď nechám stranou, pouze se mi zdálo, že lehčí verze matematiky vyžadovala dobrou orientaci v celkovém učivu matematiky, včetně učiva ZŠ. Není divu, že téměř polovina frekvantantů z matematiky neuspěla. Máte pravdu, že náklady jsou nepochopiteně vysoké, živí se tam spousta darmožroutů. Ovšem centrální maturitu jako takovou bych nezavrhoval. V dnešním počtu středních škol, kdy každá dělá vlastní maturitu, je nebetyčný rozdíl mezi gymnázii na jedné straně a různými SOŠ a maturitními nástavbami při SOU. Tamní jedničkáři a dvojkaři by vůbec nevěděli, co se po nich chce, kdyby dostali otázky z některých gymnázií. Jistě, zde je jedna otázka, kterou musí rozhodnout lidé zodpovědní za úroveň znalostí národa. Buď budeme chtít, aby slovo maturant znamenalo záruku určité úrovně znalostí, ale i chování, ovšem úspěšných maturantů bude méně, nebo chceme, aby maturitu mělo osmdesát, devadesát procent populace. Pak ovšem slovo maturnat nebude o nositeli nic vypovídat.

annael ( 10. února 2011 18:34 )

Já bych spíše řekla, že už je vážně na čase, celý tento nesmyslný projekt, který už stál nehorázné peníze, definitivně stopnout. Jakou to celé může mít budoucnost, když za čtrnáct let nebyli schopni vychytat projektu všechny mouchy? To se v tom budou plácat ještě x let za x peněz, než to konečně někomu dojde? Nebo si snad někdo skutečně myslí, že je řešením předat to celé jiné firmě? Vždyť je to celé v takovém stavu, že by musela začít v podtatě od nuly. V pokračování současnou, ani jinou firmou nevidím řešení, jehož výsledek by alespoň částečně ospravedlnil nehorázné náklady do projektu vložené.

gevi ( 10. února 2011 17:43 )

ale také unikly další miliony ze státních peněz. Kdo to odnese? Kdo to zaplatí? Nikomu se nic nedokáže. Myslím, že by měli vyletět všichni, kdo měl možnost to vynést. Samozřejmě, že to nejde, každý základů práva znalý člověk ví, že by se muselo dokázat, kdo konkrétně to vynesl. Ale stejně by je měli vyhodit všechny nebo jak píše jana95 nechat firmu zaplatit náklady(dneska už v desítkách milionů, možná stovkách) a zadat to někomu jinému. Možná by se "zázrakem" viník našel, kdo by ho kryl, kdyby škoda padla na všechny.

Zobrazit celou diskusi