Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Státní maturity: 15 procent škol neuspěje!

Státní maturity budou pořádně přísné a mnoho studentů neuspěje. Přecejen si ale budou moci alespoň dojít během maturit na záchod a napít se.
Státní maturity budou pořádně přísné a mnoho studentů neuspěje. Přecejen si ale budou moci alespoň dojít během maturit na záchod a napít se.  (Autor: Jiří Čada)
Autor: ČTK, rvs - 
25. listopadu 2010
16:32

Až 15 procent škol bude mít při státní maturitě výrazně podprůměrné výsledky, řekl ministr školství Josef Dobeš (VV). Náročnost zkoušek ale snižovat nehodlá, jen upraví některé náležitosti testování. Žáci také budou nově mít povoleno během maturity pít a chodit s dovolením učitele na záchod

Novou podobu maturit pak úřad nechce měnit nejméně po dva roky, aby si na ně žáci i učitelé zvykli. Hodnotitele testů na školách také čekají další školení. Při říjnové maturitní generálce se totiž objevily chyby ve 12 000 testů.

Některé školy při maturitách pohoří

"Nadměrnou, koncentrovanou neúspěšnost lze očekávat na deseti až 15 procentech škol," uvedlo ministerstvo. Jednotné srovnání podle ministra ukáže, které školy výrazně zaostávají v celorepublikovém průměru, nyní je neúspěšnost na všech školách zhruba stejná. Úřad už dříve sdělil, že nejhorší výsledky budou mít patrně některé nástavbové a dálkové obory, stejně jako soukromé školy. Celková neúspěšnost studentů se očekává mezi 15 až 21 procenty, při generálce přitom propadla třetina dětí.

"Já nehodlám zveřejňovat v tuto chvíli žebříčky...já si myslím, že to musí být zpětná vazba pro školy. Školy se musí dozvědět, jak kvalitně či nekvalitně pracují, a měly by dostat šanci na to zareagovat," odpověděl Dobeš na dotaz, jak se veřejnost o nekvalitních školách dozví. Ministr ale předpokládá, že zejména v menších městech si rodiče mezi sebou řeknou, že je některá škola špatná, a podle toho se pak bude odvíjet zájem o danou školu.

Žáci, můžete se napít...

"Žáci budou moci pít, na lavici však mohou být pouze povolené pomůcky, zadání a záznamové archy. Opouštění učebny v průběhu zkoušky zůstává omezeno - zadavatel však může v oprávněných případech rozhodnout jinak," představil dnes ředitel centra pro přípravu maturit CERMAT Pavel Zelený novinky, které chystají při ostrých jarních maturitách. Maximální délka testu jsou přitom dvě hodiny, a to u těžší verze matematiky.


Na jaře budou studenti skládat státní maturitu povinně z češtiny, jako druhý předmět mají na výběr matematiku a cizí jazyk. Pokud novela projde, fungoval by stejný model i v roce 2012, v opačném případě by měli studenti povinný český a cizí jazyk a u další povinné zkoušky na výběr mezi matematikou, informatikou a společenskovědním základem.

djaba ( 25. listopadu 2010 22:27 )

Dobrý způsob , jak ze státního rozpočtu vydolovat pár melounů .Takový paskvil bych dokázal sestavit sám ,jen bych ho tak b*lbě nedistribuoval .

gevi ( 25. listopadu 2010 20:58 )

kterou musí rozhodnout politici. Jde o to, jaké procento populace by mělo dosáhnout na úspěšnou maturitu. Rozložení ukazatele IQ v populaci graficky zachycuje tzv. Gaussova křivka. Z ní je patrno, že zdaleka ne celá populace má stejnou inteligenční schopnost úspěšně studovat. Pokud k tomu přidáme "snahu a píli" s jakou mnozí "studenti" především SOŠ při SOU a maturitních nástaveb přistupuje ke studiu, pak je jasné, že v žádném případě nemůžeme očekávat úspěšné složení maturity u každého, kdo se o to pokusí. Někdo - zřejmě ministr po konzultacích ve vládě, příp. v parlamentu - musí říci: Ano maturita bude mít určitou výpovědní hodnotu o úrovni vzdělání i celkové úrovni abiturienta, a pak tedy značné procento neuspěje. Nebo zodpovědní řeknou: Chceme, aby maturitu mělo 80% populace. Pak ale musí kritéria a požadavky značně klesnout. Statisticky je totiž vyloučeno, aby obě možnosti platily současně.

Zobrazit celou diskusi