Stipendijní program pro středoškoláky Future Leaders Exchange neboli FLEX vznikl v roce 1992. Původně byl určen pro studenty ze zemí bývalého Sovětského svazu, v posledních letech ale podle Šantúrové začal fungovat i v dalších zemích v Evropě a v Asii. Mezi poslední státy, kam se letos rozšířil, patří vedle Česka Slovensko a Maďarsko.

Z Česka by ve školním roce 2019/2020 mohlo díky programu FLEX vyjet asi deset středoškoláků, uvedla Šantúrová. O stipendium mohou žádat studenti v 1. nebo 2. ročníku střední školy, nebo v kvintě či sextě víceletých gymnázií. Přihlášku můžou podat do konce října. Podmínkou je české občanství, datum narození mezi 15. červencem 2001 a 15. červencem 2004, velmi dobrý prospěch a angličtina. Podporu mohou získat pouze uchazeči, kteří nebyli v USA v posledních pěti letech víc než 90 dní.

"Je to velmi podobné různým ročním studijním pobytům v Americe, ale rozdíl je v tom, že tím, že to financuje (americké) ministerstvo, tak to studenti, respektive jejich rodiče, mají zdarma, protože nemusí platit nic různým komerčním agenturám, které tady roční studium v Americe mnoho let zařizují," řekla Šantúrová.

Nábor, výběr, školení před odjezdem do USA i cestovní záležitosti účastníků FLEX má na starosti mezinárodní nezisková organizace American Councils for International Education, která se od svého založení v roce 1974 věnuje prohlubování porozumění mezi zeměmi.

Studenti si nemohou vybrat, kam přesně do USA pojedou. Většinou jsou ubytováni v menších městech, nebo na venkově, uvedla Šantúrová. Podle ní je přijímají dobrovolnické rodiny, které za to nedostávají žádné peníze.

Za čtvrt století existence programu získalo stipendium programu FLEX přibližně 27.000 žáků středních škol. Nyní je do něj zapojeno asi 20 zemí a každý rok z nich vyjede na roční pobyt v USA kolem 900 středoškoláků. Přibližně 20 z nich bývá zdravotně postižených, dodala Šantúrová.