Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kluk (15) postřílel spolužáky, do vězení půjdou i rodiče. Tragédii mohli zabránit

Autor: ČTK - 
9. dubna 2024
20:41

Soud v americkém Michiganu dnes poslal na deset až 15 let do vězení oba rodiče mladíka, který v roce 2021 zastřelil čtyři spolužáky. Uznání zodpovědnosti rodičů a jejich odsouzení je podle agentury Reuters v takovýchto případech výjimečné. Podle agentury AP je to dokonce první takový případ po masové střelbě ve škole.

Tehdy patnáctiletý Ethan Crumbley 30. listopadu 2021 na střední škole ve městě Oxford nedaleko Detroitu zastřelil čtyři své spolužáky a několik dalších zranil. Vyšetřovatelé po činu zatkli i jeho rodiče Jamese a Jennifer Crumbleyovy a posléze je obvinili ze čtyřnásobného neúmyslného zabití, protože nepodnikli kroky, které by krvavému činu zabránily.

Ukázalo se totiž, že poloautomatickou pistoli použitou při útoku koupil James Crumbley krátce před činem za přítomnosti svého syna. Zbraň, která měla být vánočním dárkem právě pro Ethana, navíc ležela v nezamčeném šuplíku v ložnici rodičů a synovi byla podle všeho volně dostupná.

Crumbleyovi také ignorovali varovná znamení, a to i v den střelby. Ethanova matka podle vyšetřovatelů nereagovala na upozornění školy, když si její syn při vyučování vyhledával na internetu přes mobilní telefon náboje. Svému synovi místo toho napsala: „Nejsem na tebe naštvaná. Musíš se naučit dělat to tak, aby tě nenachytali“.

Ethanovi rodiče také nezasáhli, když byli v den střelby předvoláni do školy, protože se na lavici jejich syna našel kousek papíru s obrázkem pistole a slovy „ty myšlenky neodcházejí, pomozte mi“. Na papíře byla i kresba postřeleného člověka. Crumbleyovi svého syna odmítli odvést ze školy, neprohledali mu ani batoh. O něco později jejich syn zahájil palbu.

„Nejen váš syn zabil mou dceru, ale i vy oba,“ řekla dnes u soudu s pláčem Nicole Beausoleilová, matka sedmnáctileté Madisyn Baldwinové, která byla jednou z obětí. Šestačtyřicetiletá Jennifer Crumbleyová před vyřčením rozsudku vyjádřila „nejhlubší lítost“. Neměla prý tušení, že by její syn byl schopen zabíjet. „Budu ve svém vlastním vnitřním vězení po zbytek života,“ podotkla.

Experti a lidé, kteří prosazují přísnější zákony týkající se držení zbraní, věří, že by tento proces mohl být důležitým krokem k tomu, aby rodiče vlastnící zbraně nesli větší zodpovědnost za násilí spáchané jejich dětmi. Studie amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti ukázaly, že přibližně 75 procent všech střelců ve školách získalo zbraň doma. Ethan Crumbley byl za svůj čin odsouzen loni v prosinci na doživotí bez možnosti předčasného propuštění.

Video  Policie v Ohiu zveřejnila záznam z kamery policisty, který zastřelil těhotnou  - Facebook: Blendon Township Police Department
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 10. dubna 2024 19:24 )

Tohle by mělo být i pro ČR rodiče.

Miloslav Podhola ( 10. dubna 2024 14:12 )

V Česku je povinnost držitele zbraně,aby byla přechovávána v uzamčeném zařízení.
V USA mají v tom bordel a podle toho to vypadá.

Miloslav Podhola ( 10. dubna 2024 14:11 )

V Česku je povinnost držitele zbraně,aby byla přechovávána v uzamčeném zařízení.
V USA mají v tom bordel a podle toho to vypadá.

Zobrazit celou diskusi