Zábranský minulý týden uvedl, že na začátku dubna podle zákona požádal o zaslání několika smluv, týkajících se restauračních zařízení v areálu, chystané akce Praguecon nebo odměn pro členy představenstva. Protože mu Výstaviště Praha informace neposkytlo, podal na něj žalobu. Žádost se týkala i aktivit Ryvoly, který za ANO do ledna zasedal v zastupitelstva Děčína, nyní působí v Praze.

Podezření Zábranského, že se k podnikům na Výstavišti dostal přes vazby na ANO, se podle Ryvoly nezakládá na pravdě a poškodilo jeho podnikání i osobní život. "Výběrové řízení jsem vyhrál mezi šesti dalšími uchazeči transparentním výběrovým řízením," uvedl. Dodal, že Výstaviště Praha podle jeho názoru nejvíce zaujal plán na vybudování minipivovaru Pražan.

Podle Ryvoly platil za restauraci Rychta poslední nájemce 15.000 korun měsíčně. Základní nájemné pro Ryvolu je podle jeho slov 5000 korun, další složka se vypočítává na základě obratu a průměrně tak zatím zaplatil každý měsíc 41.000 korun. Ve větší restauraci Pražan se podle něj nyní opravují toalety, podlahy a rozvody elektřiny, aby byl prostor schopen provozu. "Rozhodně se nejedná o žádnou rekonstrukci," uvedl s tím, že podnik se otevře do konce roku.

"Smlouvy jsem označil za podezřelé kvůli spojení několika faktorů. Výstaviště ovládá hnutí ANO, pan Ryvola je z hnutí ANO, v registru smluv Výstaviště nezveřejnilo ceny za nájem a na mou žádost o poskytnutí smluv několik měsíců přes opakované urgence nereagovalo," sdělil ČTK Zábranský. Dodal, že smlouvy obdržel minulý pátek a zatím je neprostudoval. "Co se týče rekonstrukcí, z registru smluv vyplývá, že Studio acht dělalo projekty na rekonstrukce restaurací Rychta a Pražan," dodal.

Dění v městské firmě Výstaviště Praha, která od roku 2015 spravuje areál Výstaviště, vzbudilo kritiku. Na stav uvnitř firmy před časem upozornil tehdejší předseda dozorčí rady Pavel Vyhnánek (Praha 7 Sobě). Podle něj dozorčí rada ve fungování firmy nalezla pochybení, která nešlo ignorovat. Jak uvedl v dopise radním, souvisela podle něj s "neodolatelným nutkáním několika manažerů přihrávat veřejné zakázky svým kamarádům a spřáteleným firmám." Poté, co radní na dopis nereagovali, z funkce odstoupil.

V úterý dozorčí rada, ve které od června zasedá primátorka Adriana Krnáčová (ANO), odvolala šéfa společnosti Pavla Klašku. Podle Krnáčové vedení dělalo vážné chyby například v souvislosti se zveřejňováním smluv.

Situaci kolem Výstaviště, které je památkově chráněno, řeší Praha řadu let. Město se v roce 2012 vyvázalo z dlouhodobé a podle některých názorů nevýhodné nájemní smlouvy se společností Incheba. Od začátku roku 2015 přešla správa pod městskou společnost Výstaviště Praha.