Álvaro Leiva z nikaragujského sdružení pro lidská práva uvedl, že do oblasti přijelo nejméně 22 vozů s členy vládních ozbrojených sil. Leiva obyvatele města Masaya varoval, aby nevycházeli ven, protože "po městě jsou rozmístěni odstřelovači". Uvedl také, že policie znemožňovala zraněným přístup do místních nemocnic. "Útočí na nás státní policie a paravojenské jednotky vyzbrojené automatickými puškami AK-47," řekl agentuře AFP jeden obyvatel města.

Protivládní protesty si od poloviny dubna vyžádaly přes 300 mrtvých a stovky zraněných. V čele demonstrací stojí univerzitní studenti a zaměstnanecké organizace. Nepokoje vyvolala později odvolaná vládní penzijní reforma. Ta předpokládala snížení důchodů a zvýšení příspěvků zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální pojištění. Přestože vláda od penzijní reformy ustoupila, protesty pokračují. Jejich cílem je rezignace vlády a nezávislé vyšetření smrti demonstrantů.

Dvaasedmdesátiletý Ortega vedl zemi už v 80. letech poté, co jeho partyzánské oddíly Sandinovské fronty národního osvobození (FSLN) svrhly diktaturu Anastasia Somozy. Nyní je prezidentem 11 let, přičemž trvá na dokončení mandátu, který mu vyprší v lednu 2022.