Podle úmluvy o potírání násilí na ženách by země měly chránit před násilím, provádět prevenci, násilné činy stíhat a potlačovat, přispět ke zrovnoprávnění žen s muži, připravit plán s opatřeními na ochranu obětí a podpořit instituce a organizace, které se na boj s násilím zaměřují. Úmluva bojuje proti fyzickému a psychickému týrání, nebezpečnému pronásledování neboli stalkingu, znásilňování, sexuálnímu obtěžování, ženské obřízce a proti vynuceným sňatkům, potratům a sterilizacím. Podle kritiků ale úmluva vnáší novou genderovou ideologii.

Organizátory dnešních protestů v Chorvatsku byly konzervativní opozice a katolická církev. Jak společně uvedly, proti domácímu násilí je třeba bojovat. Nicméně zároveň se obávají, že některé části úmluvy by mohly vést k podkopání tradičních rodinných hodnot vyznávaných v převážně katolické zemi.

Protestující rovněž vyzývali k odstoupení chorvatského premiéra Andreje Plenkoviče. "Myslím, že jde o klíčový okamžik pro Chorvatsko, kdy se musíme rozhodnout, jestli si Chorvatsko zvolí zachování rodinných a tradičních hodnot, nebo půjde jinou cestou vnucenou zvenčí...například jako je to v Kanadě, kde bude rodič 1 a rodič 2 namísto matky a otce," uvedla jedna z organizátorek protestu Kristina Pavlovičová. Kritici trvají na tom, že by se v zemi mělo o úmluvě hlasovat v referendu. Nedávný průzkum nicméně naznačil, že dvě třetiny Chorvatů by v něm smlouvu podpořily.

Istanbulskou úmluvu dosud neratifikoval ani český parlament.