"Dnes večer se sejdu s paní Merkelovou a panem Seehoferem, a pak budeme jednat o dalším harmonogramu. My jsme právě včera (v neděli) skončili stranický sjezd a SPD se tento týden bude nejprve radit, jak do rozhovorů půjde," řekl dnes v Berlíně předseda sociálních demokratů Martin Schulz, jehož strana v neděli poměrně těsně rozhodla o zahájení koaličních rozhovorů.

V těch se má SPD pokusit vyjednat více ze svého programu, než se jí podařilo v předcházejících sondovacích rozhovorech. Schulz spolustraníkům slíbil především změny ve zdravotní a migrační politice a na pracovním trhu.

Ve zdravotnictví sociální demokraté usilují o to, aby se zmenšil rozdíl mezi běžnými pacienty a lidmi s privátním zdravotním pojištěním. Privátně pojištění pacienti mají mnohdy rychlejší přístup k doktorům, kteří za jejich ošetření inkasují výrazně větší peníze. Na pracovním trhu chce SPD snížit počet lidí, kteří mají smlouvu na dobu určitou. Konečně v migrační oblasti chce umožnit snazší slučování rodin běženců, které jsou v těžké situaci.

Proti otevírání témat, které už vyjednávači projednali, se ale staví řada politiků CDU a především CSU. "Není možné zpochybňovat to, co už bylo domluvené," řekl deníku Bild bavorský ministr vnitra Joachim Hermann (CSU). Podobně se vyjádřila i šéfka vlády v Sársku Annegret Krampová-Karrenbauerová (CDU). Někteří další politici konzervativní unie jsou o něco smířlivější a dovedou si drobné ústupky představit.

Jsou si totiž dobře vědomi toho, že aby mohla další velká koalice vzniknout, budou ji ve vnitrostranickém referendu muset schválit všichni členové SPD. Běžní straníci jsou přitom podle mnoha pozorovatelů k pokračování velké koalice ještě skeptičtější než delegáti nedělního sjezdu, z nichž se jich pro koaliční rozhovory vyslovilo jen 56 procent.

Tuto nejistotu by SPD měla ve vyjednávání využít, je přesvědčena dlouholetá členka strany a někdejší kandidátka na prezidentku Gesine Schwanová. "Tato nevypočitatelnost je mocenský potenciál SPD vůči konzervativní unii," řekla dnes v Berlíně zahraničním novinářům. Vyjádřila také přesvědčení, že výsledek koaličních rozhovorů, které mají trvat zhruba dva týdny, nakonec sociální demokraté v referendu posvětí.