"Návrh Evropského parlamentu je nepřijatelný a my s ním nesouhlasíme. Trváme na tom, aby tam kvóty nebyly a uděláme pro to všechno," řekl Babiš. Některé části navrhované reformy takzvaného dublinského systému jsou ale podle něho pozitivní. Ve výboru se mluvilo zejména o zrychlení azylového řízení, což by zefektivnilo navracení odmítnutých žadatelů o azyl do domovských států.

Evropský výbor na návrh Jiřího Valenty (KSČM) premiérovi doporučil, aby trval na konsensuálním hlasování všech členských států při projednávání reformy. Naopak Lubomír Volný (SPD) neuspěl s požadavkem, aby Babiš nesouhlasil s jakýmikoli návrhy změn azylového systému.

Některá Volného vyjádření o nelegální imigraci vyvolala poměrně ostré reakce dalších členů výboru. "Nevěřme všemu, co si dává Tomio Okamura na facebook," prohlásil předseda výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Helena Langšádlová (TOP 09) mluvila o šíření dezinformací. Babiš usoudil, že se SPD zřejmě chystá na předčasné volby.

Ohledně rozhodnutí Evropské komise zažalovat Česko kvůli tomu, že se odmítlo podílet na jednorázovém přerozdělení žadatelů o azyl, chce Babiš napsat podrobnější dopis předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudeu Junckerovi. Navíc se hodlá k Junckerovi objednat na schůzku, která by se ale podle premiéra uskutečnila až příští rok. Babiš rovněž uvedl, že chce postup koordinovat s Polskem a Maďarskem, na které žaloba rovněž míří.

Babiš ve výboru čelil mnoha dotazům poslanců, mluvil i o odchodu Velké Británie z EU, o myšlence společné evropské armády nebo o eurozóně. "Nechci vstupovat do eurozóny. Vidím pro nás více nevýhod než výhod. Eurozóna potřebuje reformu," zopakoval premiér své stanovisko z minulosti. Původně ekonomický projekt společné evropské měny se podle něho stal politickým.

Babišova menšinová vláda ale, jak uvedl, opět předloží k ratifikaci fiskální pakt EU. Skutečnost, že nebyl přijat v minulém volebním období, premiér označil za rest. "Není důvod to neratifikovat," podotkl.

Ministerský předseda se postavil proti záměrům zřídit společnou evropskou armádu. Armády členských států unie by měly podle něho prohlubovat spolupráci bez toho, že by se integrovaly. Při vyjednáváních o podmínkách odchodu Británie z unie se Česko bude podle Babiše snažit o to, aby brexit nedopadl na Čechy pracující v Británii a na obchod. "Škoda, že Velká Británie odchází, pro nás to byl tradiční velký spojenec," řekl. Ve výboru se Babiš zdržel skoro půldruhé hodiny.