Macron, který byl kdysi socialista a do loňska ministr levicové vlády, byl již začátkem roku favoritem, ale postupně ztrácel podporu. Podle průzkumů začal těsně soupeřit o postup z prvního kola 23. dubna s Fillonem. Nyní by ale Macrona volilo 22,5 procenta voličů, zatímco pravicového expremiéra 20,5 procenta, ukázala anketa, jejíž výsledky dnes zveřejnila francouzská média.

"Udělám vše, abych mu pomohl," prohlásil dnes zkušený 65letý politik Bayrou, který kandidoval v posledních třech prezidentských volbách. Devětatřicetiletému Macronovi vyjádřil oficiálně podporu ve středu a dnes v Paříži společně vyhlásili Pokrokové sdružení politického středu, kterým chtějí ve volbách porazit a nahradit tradiční politické levicové a pravicové strany. Chtějí využít toho, že mezi voliči panuje podle nich velká touha po zásadní změně, které zatím využívá hlavně krajní pravice.

Prezidentská kandidátka krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová má podle všech průzkumů vyhrát první kolo, ale prohrát ve druhém 7. května, ať se v něm utká s kýmkoli. Její ztráta za Macronem a hlavně 68letým Fillonem v očekávaném konečném duelu se ale v poslední době zmenšuje. A to přesto, že 48letá politička čelí skandálu kolem údajného fiktivního zaměstnávání asistentů v Evropském parlamentu, kteří ve skutečnosti podle vedení europarlamentu pracovali pro FN.

Macron dnes zveřejnil hlavní body svého ekonomického programu. Slíbil především snížit daně podnikům, zvýšit státní investice a další konkrétní kroky, kterými chce do roku 2022 snížit nezaměstnanost ze současných deseti na sedm procent. Někdejší ministr hospodářství a bankéř Macron chce také snížit státní výdaje a zavádět strukturální reformy.

Vedle Le Penové, Macrona a Fillona sledují sondáže také kandidáta vládních socialistů Benoita Hamona a kandidáta radikální levice Jeana-Luka Melenchona, kterým se střídavě předvídá, že skončí na čtvrtém či pátém místě se ziskem kolem 14 procent. Hamonovi nejspíš nezajistí postup do druhého kola ani dnešní oznámení kandidáta ekologů Yannicka Jadota, že odstupuje z kampaně a podpoří socialistického kandidáta. Jadot má podporu jen asi dvou procent voličů.

Poslední průzkum také ukázal, že většina voličů je stále nerozhodnutá, koho bude volit. Ve francouzském tisku převládá názor, že výsledky prvního kola budou nejspíš velkou neznámou až do jejich oznámení.