Nové příměří, platné ode dneška, ohlásili v sobotu v Mnichově šéfové ruské a ukrajinské diplomacie Sergej Lavrov a Pavlo Klimkin. Stalo se tak dva týdny po tvrdých bojích u města Avdijivka, které si vyžádaly více než tři desítky životů.

Armáda dnes uvedla, že během uplynulých 24 hodin zaznamenala 62 případů, kdy povstalci ostřelovali ukrajinské vojáky, jednoho zranili a jednoho zabili. Palba z minometů, granátometů a těžkých kulometů se odehrávala u Mariupolu na březích Azovského moře a střílelo se i u Avdijivky a hlavních bašt rebelů, Doněcka a Luhanska, kde byla v neděli zraněna jedna žena.

Kromě toho se podle armádního mluvčího Oleksandra Motuzjanyka zjistilo, že po smrti je voják, pohřešovaný od soboty, a v nemocnici zemřel voják, který byl těžce zraněn minulý týden.

Separatisté naopak tvrdí, že příměří respektují. "Příměří začalo platit od půlnoci a můžeme říct, že se prakticky vůbec nestřílí," prohlásil mluvčí doněckých rebelů Eduard Basurin. "Jestli příměří vydrží 24 hodin, stáhneme naše zbraně z fronty," přislíbil.

"V Luhansku je od půlnoci klid. Na jiných místech se střílelo, ale slabě," tvrdil představitel luhanských rebelů Alexandr Mazujkin.

Ukrajinská média oznámila, že díky příměří se v Avdijivce, kde se až do nedělního večera urputně válčilo a na kterou připadá lví díl čerstvých ukrajinských ztrát, podařilo obnovit dodávky vody a tepla do domácností, brzy má následovat i elektřina.

Zklidnění situace připustil i armádní mluvčí při pravidelné tiskové konferenci. "Celkově lze v nynější době sledovat podstatné snížení bojové aktivity," řekl plukovník Oleksandr Motuzjanyk. Armáda do dnešního poledne podle něj zaznamenala 15 případů, kdy nepřítel porušil příměří střelbou, ale nikoliv z těžkých zbraní.

Ještě ráno armáda obvinila separatisty, že zmařili dohodnuté stažení zbraní z fronty tím, že během noci pětkrát ostřelovali ukrajinské pozice, poznamenal list Ukrajinska pravda.

Konflikt na východě Ukrajiny si od dubna 2014 vyžádal na 10.000 mrtvých. Také silně pošramotil vztahy mezi Západem a Ruskem, obviňovaným z vojenské podpory rebelů. Kreml se dnes distancoval od návrhu mírového plánu, který podle tisku počítal se stažením Rusů z Donbasu výměnou za "dlouhodobý pronájem" poloostrova Krym, který Rusko anektovalo v březnu 2014. Podle Kremlu si ale nelze pronajmout vlastní území a celý nápad je absurdní.