Zatímco na gymnáziích a lyceích se bude podle schváleného nařízení vlády povinně maturovat z matematiky od roku 2021, na drtivé většině středních odborných škol to bude o rok později. Vláda dnes schválila, že stranou zůstanou jen zdravotnické, sociální a umělecké obory.

Gymnáziím vadí nejednotnost přístupu. "Státní maturity jsou nastavené jako jednotné, tak by jednotné měly být," řekla Schejbalová. Do školského zákona, který bude Senát projednávat kvůli reformě financování škol, bude senátor Růžička prosazovat změnu, která by začátek sjednotila. Pokud by se to nepodařilo, následovala by ústavní stížnost.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) s tím zásadně nesouhlasí. "Pokus nabourávat změny financování škol v Senátu přílepkem, a ohrožovat tak jejich start, je šokující. Ústavní stížnost je za stávajícího stavu absurdní," uvedla ve vyjádření pro média. Považuje to za snahu o zviditelnění se na neexistujícím problému. "Zájem o víceletá gymnázia neklesne kvůli jednomu roku, nemluvě o tom, že pokud se změní financování regionálního školství, nebude již platit financování na žáka," doplnila.

Poslankyně Anna Putnová (TOP 09) považuje posunutí startu povinné maturity z matematiky pro odborné školy za nešťastné. "Obávám se, že to bude předmětem dalšího politického dohadování a handlu," řekla. Náročnost zkoušky by podle ní měla zohledňovat různé typy oborů.

Předseda Unie školských asociací (CZESHA) Jiří Zajíček ČTK řekl, že by společný start povinné maturity z matematiky podpořil, pokud by byl až v roce 2022. "Některé obory, které jsou v tom zahrnuty, nyní nemají dostatečnou hodinovou dotaci. Musejí se na to připravit," uvedl. Rozhodnutí vlády, která schválila povinnou maturitu z matematiky pro 104 oborů, přivítal. "Je to to, co jsme prosazovali," doplnil.

Ve školách s povinnou maturitou z matematiky se bude maturovat povinně také z cizího jazyka. Bude povinný i pro všechny školy, které nebudou mít povinnou matematiku. Jejich žáci si tak nebudou moci volit mezi cizím jazykem a matematikou jako dosud. Bude se to týkat i odborných škol v roce, kdy bude matematika povinná jen na gymnáziích.

Zajíček je přesvědčen, že žáci technicky zaměřených škol, kteří budou mít zájem pokračovat na technických VŠ, si budou matematiku volit jako nepovinný předmět. "Vysoké školy totiž budou maturitu z matematiky vyžadovat," poznamenal.

Schválení povinné maturity z matematiky na odborných školách přivítal předseda Jednoty českých matematiků a fyziků Josef Kubát. "Jsem rád, že to takhle dopadlo," řekl ČTK. Považuje to za samozřejmé, protože od první třídy až po maturitu se učí tři základní předměty - český jazyk, cizí jazyk a matematika.

Věří tomu, že povinná maturita prospěje úrovni matematických dovedností středoškoláků. "Když se budou připravovat na maturitu, tak se tomu musejí více věnovat," řekl. Nyní jsou podle něj patrné rozdíly mezi znalostmi matematiky u gymnazistů a absolventů odborných škol. Je přesvědčen, že úroveň zkoušky z matematiky musí být pro všechny stejná. Čím dál více žáků odborných škol totiž pokračuje na vysokých školách.