Podle místních obyvatel rebelové dosud veškerou distribuci humanitární pomoci blokovali a rovněž ve svých útocích mířili i na civilní cíle. "Jde o průlom a doufáme, že dnešní operaci bude následovat mnoho dalších," uvedl Antoine Grand z Mezinárodního výboru Červeného kříže. Do města na jihozápadě země, kde žije 200.000 obyvatel, doručili mimo jiné chirurgické pomůcky, nitrožilní výživu a anestetika, která mají pomoci při léčbě stovek pacientů. Jak Grand dodal, součástí humanitární pomoci byly i zdravotnické potřeby pro těhotné ženy.

V Jemenu zuří občanská válka, která si podle OSN vyžádala už nejméně 5800 obětí. Z toho asi polovinu tvoří civilisté. Šíitské povstalecké oddíly předloni v září obsadily metropoli Saná a postupovaly pak dál na jih a západ země. Podle Rijádu podporuje rebely Írán, který to však popírá.

Ve prospěch prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího do konfliktu zasáhla mezinárodní koalice pod vedením Saúdské Arábie, které se loni v létě podařilo osvobodit přístav Aden, kam se následně vrátil z exilu v Rijádu i prezident Hádí. Metropole Saná ale dál zůstává v rukou šíitských povstalců. Loni v prosinci začaly ve Švýcarsku mírové rozhovory o Jemenu, prozatím ale žádný průlom nepřinesly.

Jemen je nejchudší zemí Arabského poloostrova a kvůli válce se ocitl na pokraji humanitární katastrofy. Určitý druh pomoci potřebuje až 80 procent ze zhruba 25 milionů obyvatel.