Stoltenberg dnes před novináři ocenil závazky zemí NATO i partnerů mimo alianci udržet stávající počty vojáků ještě další rok. "V Afghánistánu jsme, protože je v našem vlastním bezpečnostním zájmu bojovat s extrémismem, terorismem a bránit tomu, aby se tato země znovu stala útočištěm mezinárodních teroristů," prohlásil.

Zatím ale podle něj není rozhodnuto, zda vojáci v zemi zůstanou i další rok. Záležet bude především na vývoji bezpečnostní situace. Jisté už nyní je, že aliance následně počítá s "velmi silným civilním politickým partnerstvím" s Kábulem.

Před rokem ukončilo NATO své 13 let trvající bojové nasazení v Afghánistánu a odpovědnost za bezpečnost převzaly místní síly. S jejich financováním až do roku 2017 aliance pomáhá na základě rozhodnutí summitu v Chicagu v roce 2012. Ročně afghánské bezpečnostní síly v jejich současné velikosti vyjdou na čtyři miliardy dolarů ročně.

Ministři zahraničí členských zemí se dnes dohodli, že zahájí jednání o tom, jak zajistit potřebné peníze až do roku 2020. Některé státy už své příspěvky slíbily, Stoltenberg ale nyní nechtěl říci, které to jsou. Dohoda by měla být připravena do summitu NATO ve Varšavě v příštím roce.