Koncert otevřela předehra z Prodané nevěsty od Bedřicha Smetany. Následoval například sbor Daleko široko z Její pastorkyně. Nová inscenace nejslavnější opery Leoše Janáčka patří k očekávaným přírůstkům na repertoáru operního souboru. Premiéru má za měsíc.

Potleskem dnes publikum odměnilo třeba předehru z opery Carmen a slavnou Habaneru v podání Václavy Krejčí Houskové z téhož díla skladatele Georgese Bizeta. Carmen patří k dalším novinkám připravovaným pro začínající sezonu. Jako ochutnávka dnes zazněla ještě árie Escamilla v podání Jiřího Sulženka.

Tanečníci Ivan Popov a Andrea Smejkalová vystoupili v duetu z Labutího jezera, které je podle uměleckého šéfa Mária Radačovského jednou z vlajkových lodí baletního souboru Národního divadla Brno. Premiéru si dnes odbyla moderněji pojatá choreografie na první větu Páté symfonie Ludwiga van Beethovena.

Baletní soubor v začínající sezoně vůbec poprvé nastuduje choreografie slavného George Balanchina a úspěšného tvůrce českého původu Jiřího Kyliána. "Zařadíme se mezi 50 divadel na světě, která mají některou z Kyliánových choreografií na repertoáru," řekl umělecký šéf baletu Mário Radačovský.

Činohra Národního divadla Brno na úvod sezony připravuje horor Veroničin pokoj a novou adaptaci známého filmového příběhu Je třeba zabít Sekala. V hlavní roli se do Mahenova divadla po letech vrátí Igor Bareš.