"Češi mají Slunce seno, Finové Uuna Turhapura. Komedie natolik bláznivě ztřeštěné a zároveň tak rozkošně trapné, až divák netuší, má-li se u nich ještě vůbec smát. Kdo neviděl, nepochopí," charakterizuje sérii filmů předseda Skandinávského domu Michal Švec.

Norsko bude reprezentovat černá komedie Černý Laponec (3. září), jež by se dobře vyjímala i na Festivalu otrlého diváka. Mezi hlavními postavami nalezneme nebezpečného alkoholika, kočovného Laponce a černošského chlapce neznámého původu. Ve švédském Värmlandu se odehrává gangsterská komedie Hubená Sussie (9. září), v níž jednu z hlavních rolí ztvárnila populární švédská herečka českého původu Tuva Novotny. Přehlídku uzavře dánská road movie Spi, děťátko, spi (11. září) o čtyřech kamarádkách, které se napříč Dánskem vydávají na cestu za sebepoznáním a nesplacenými účty. Více informací je na www.skandinavskydum.cz.

V kině Evald se již v březnu uskutečnila přehlídka severských filmů Nordfest. Nabídla celkem 15 snímků reprezentujících skandinávskou kinematografii.