Obrazy umělci vytvářeli od roku 1992 na výtvarném sympoziu Velký formát. Jde o díla 39 výtvarníků ze šesti zemí. Mezi ně patřili také neúspěšný kandidát na českého prezidenta Vladimír Franz, slovenský výtvarník Vladimír Popovič nebo čeští výtvarníci Ivo Sedláček, Kamil Mikel a Petr Lysáček.

Dnes u soudu vypovídala čtveřice poškozených umělců, řešila se především vlastnická práva ke zničeným obrazům. Umělci se totiž neshodnou, komu obrazy zanechané na zámku náležely. Sympozium organizovalo Sdružení výtvarných umělců a teoretiků jihovýchodní Moravy, umělci za poskytnutí ubytování, stravy a barev měli na zámku vždy jedno z namalovaných děl zanechat s tím, že bude uskladněno a dále vystavováno. Někteří z nich požadují náhradu škody, podle nich na sdružení nepřešla vlastnická práva. Jiní zase mají za to, že vlastníkem se stalo sdružení a náhradu škody nepožadují. Podle organizátora výstavy Jana Pospíšila vlastnická práva zůstala autorům.

Katarína Hudečková-Szanyiová přišla na zámku o obraz Zmrzlá. "Nevím, kdo byl vlastníkem, kdo by ho mohl prodat. Snad pan Pospíšil?" uvedla dnes. Přesto se připojila s žádostí o náhradu škody, obraz si cení na 60.000 Kč.

Podle žalobce nechal Tlusták zničit obrazy pravděpodobně v roce 2011. Motivace není zcela jasná. Na zámku se ale tehdy rekonstruovaly prostory, ve kterých později vznikla kavárna, právě v nich byly zničené obrazy původně uloženy. Stavebníci prostory potřebovali vyklidit. Tlusták vinu popírá, podle něj likvidaci žádných historických nebo současných uměleckých děl nenařídil. U soudu už vypovídali tehdejší zaměstnanci zámku, kteří se shodli, že příkaz k likvidaci šel od Tlustáka.

Samosoudkyně Helena Slunská dnes hlavní líčení odročila na 22. května, kdy bude pokračovat výslech dalších poškozených a také znalkyně pro stanovení ceny obrazů.