Obžaloba Morice viní ze zneužití pravomoci úřední osoby, krádeže a z poškození cizí věci a porušování domovní svobody. Podle státního zástupce Martina Malůše shromažďoval Moric mezi lety 2012 a 2013 informace o podnikatelských subjektech. Následně je předával Karlu Glacovi, jemuž měly spolu s jeho komplici ulehčit vloupání do komerčních objektů. Jednoho vloupání se Moric podle obžaloby sám účastnil, z lupu měl zisk deset až 20 procent. Za úplatu navíc Glacovi podával i informace o trestním řízení a zajištěných stopách, uvádí obžaloba.

"To, co je mi dáváno za vinu, nějaké dávání tipů a poskytování informací ze spisů, se určitě nezakládá na pravdě," řekl dnes soudu Moric. Věci pocházející z vloupání, které se u něj našly, si od Glace on nebo jeho přítelkyně, koupili, uvedl. Šlo například o plynový kotel a sekačku.

Moric řekl, že s Glacem se znal od začátku roku 2012. Kamarádi ale nebyli, muže toleroval kvůli přítelkyni, která se s Glacemléta znala, dodal. "Nechal jsem mu zavřít největšího kamaráda. Možná to byl podnět k tomu, proč tu dneska stojím. Dozvěděl jsem se, že se mi snažil odlákat přítelkyni," uvedl Moric, který u policie pracoval mezi lety 2001 až 2014.

Podle znalců z oborů psychiatrie a psychologie nelze stoprocentně vyloučit možnost, že se chtěl Glac Moricovi skutečně pomstít. Před soudem dnes vypovídala bývalá kolegyně obžalovaného. Morice považuje za slušného člověka a kamaráda. Nevěří tomu, že by něco spáchal a nemá ani informace o tom, že by z oddělení unikaly informace.

Další ze svědků dnes řekl, že mu Moric před lety vyrobil bednu na peřiny s falešným dnem. Uložil si do ní peníze, cennosti a dvě legálně držené zbraně v celkové hodnotě 300.000 korun. Po několika letech se mu do domu někdo vloupal a věci ukradl. Muž uvedl,že o falešném dně věděli pouze jeho dva synové a Moric. Hlavní líčení by mělo pokračovat 26. dubna.

S případem úzce souvisí rozsudek Vrchního soudu v Olomouci z října 2016. Petra Perútku a Jana Saláta, kteří z případných Moricových tipů při vloupáních těžili, potrestal podmíněnými tresty. Oba muže původně státní zástupce žaloval z rozsáhlé série vloupání ve čtyřech krajích Česka, škoda celkem byla 9,7 milionu korun. Potrestáni byli za zlomek, podle soudu se jejich vina v dalších případech neprokázala. Podle spisu byli komplici Glace, který měl při vloupáních hlavní roli. V roce 2015 však zemřel.