"Hlavním důvodem zrušení rozsudku je to, že si soud nevyřešil otázku věrohodnosti obžalovaného Macourka a také to, že zde nejsou podmínky pro to, aby byl označen jako spolupracující obviněný," řekl dnes ČTK mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský. Upřesnil, že v případě Macourka soud část případu týkajícího se daňové věci vrátil rovněž zpět k novému posouzení.

Dudová podle obžaloby pomáhala s daňovým řízením obchodníkovi s trvanlivými potravinami Macourkovi. Jeho společnosti DUHAN byla podle žalobkyně neoprávněně vyplacena daň z přidané hodnoty 22,5 milionu korun a o vyplacení dalších 5,8 milionu se pokusil. Podle obžaloby se na tom podílely pracovnice finančního úřadu Lenka Burianová, Jarmila Červinková a Alena Olšinová, které tvrdí, že samy odhalily Macourkův podvod.

Obhájce Burianové Filip Opatřil vnímá rozhodnutí soudu pozitivně. "Soud našim odvolacím námitkám vyhověl. Brojili jsme proti absolutní nevěrohodnosti Macourka, který je měl usvědčovat," řekl dnes ČTK Opatřil. Obhajoba poukazovala i na to, že úřednice údajně pochybily v řízení při místních šetřeních, kde nesplnily věci, které podle obhájců nebyly jejich povinností. Podle Opatřila bude potřeba dalšího rozsáhlého dokazování.

Podnikateli Macourkovi, jemuž podle obžaloby úřednice pomáhaly, soud původně vyměřil šestiletý nepodmíněný trest, jeho údajné spolupracovnici, zastupitelce Dudové, tři roky podmíněně odložené na pět let. Červinkovou soud původně poslal na 7,5 roku za mříže, Burianovou na sedm let a Olšinové soud uložil pět let. Úřednice i Dudová vinu odmítaly, Macourek se přiznal.

Policie na finančním úřadu zasahovala v září 2013. Pracovnice úřadu jsou stíhány pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, přijetí úplatku a pro zneužití pravomoci úřední osoby. Až 12 let hrozilo jim a za pomoc při přijetí úplatku i Dudové. Podnikatel byl obžalován ze zkrácení daně a navíc z podplácení, hrozilo mu až deset let.