Hausenblas se o Matějkovi vyjadřoval v rozhovoru pro server Neovlivni.cz loni v srpnu, asi šest týdnů poté, co padla koalice ANO a PRO!Ústí. Jednatele společnosti CS-beton označil za novodobého mafiána a použil i další vyjádření. "Je to průvodní rys lidí, kteří zbohatli způsobem jako Matějka. Na počátku stálo tunelování Prefy a pak jeho bezohledný podnikatelský styl, nedívat se nalevo napravo, tahat za nitky a všechno válcovat," řekl bývalý náměstek primátora v rozhovoru.

Matějka byl loni krátce předsedou ústecké oblastní organizace ANO, funkci opustil loni v červnu, krátce poté složil i mandát zastupitele. V žalobě požaduje omluvu, to, aby se Hausenblas obdobných výroků zdržel a také odškodnění za nemajetkovou újmu ve výši 100.000 korun. "Žalobce je přesvědčen, že uvedené výroky překračují hranici přípustné kritiky," zdůvodnil žalobu Matějkův právní zástupce. Hausenblasova slova podle něj poškodila Matějkovu čest.

Hausenblasův advokát Václav Láska navrhuje zamítnutí žaloby. Na údajném tunelování Prefy Hausenblas trvá. "Prefa byla tunelována a pan Matějka z toho měl profit, který vedl k jeho zbohatnutí," řekl před soudem Láska. Matějkův právní zástupce označil jeho slova za slovní ekvilibristiku.

Společnost Prefa prošla na začátku 90. let privatizací. Později se přejmenovala a po několika letech skončila v úpadku. Za pád společnosti nikdy nebyl nikdo obviněn ani odsouzen.

Soud dnes vyslechl návrhy obou stran a seznam důkazů, pak případ odročil.