"Stane se to (pád režimu) v důsledku pádu cen ropy, ale bude ještě jedna příčina - my," řekla Ismailová (39). Její vystoupení soudkyně přerušila s tím, že nehovoří k věci.

V plném znění své řeči, zveřejněném na internetu, novinářka odmítla obvinění proti ní jako naprosto nepodložená a obvinila ázerbájdžánské úřady z porušování zákonů během vyšetřování a soudního procesu.

Ismailová je už více než osm měsíců ve vězení. Koncem července stanula před soudem, kde čelí obžalobě z pomluvy, daňových úniků, nezákonného podnikání a zneužívání funkce. Spolupracovnice ázerbájdžánské redakce Rádia Svoboda si podle ochránců lidských práv tato obvinění vysloužila odhalováním korupce v řadách rodinného klanu prezidenta Ilhama Alijeva, vládnoucího tvrdou rukou své ropou a plynem oplývající zemi.

"Je divné obviňovat z daňových úniků osobu, která pátrala po penězích ukradených prezidentovou rodinou a odklizených do daňových rájů," poznamenala novinářka a ujistila, že daně zaplatila "do posledního halíře". Proces podle ní nemá nic společného s jejími financemi, ale vykonstruovala jej prezidentská kancelář. Údajná usvědčující svědectví byla podle ní vynucená pod nátlakem a "ázerbájdžánský soudní systém je znám svou schopností vynalézat zločiny".

Novinářka se měla loni na podzim zúčastnit pražského Fora 2000. Hodlala hovořit o možnostech nastolení demokracie v postsovětském prostoru. Úřady ji však znemožnily odletět do Prahy. Již tehdy se obávala zatčení a uvěznění.

"Pravda je taková, že lidská práva v Ázerbájdžánu se nacházejí v krizi. Situace nikdy nebyla horší. Zatímco vedení státu vydělává na korupci, obyčejní lidé zápasí o práci, o život a o svobodu," napsala novinářka v dopise, propašovaném z vězení.

Česká humanitární organizace Člověk v tísni loni uvedla, že novinářka získala jednu z mezinárodních cen pro investigativní novináře i za vyšetřování investic a korupčních praktik ázerbájdžánského režimu v Česku.

Prezident Miloš Zeman má navštívit Ázerbájdžán příští měsíc.

Ismailová čelí výhrůžkám a potížím od doby, kdy publikovala sérii článků odhalujících zneužívání moci lidmi z okolí prezidenta Alijeva a jeho rodiny. Podle jedné americké diplomatické depeše z roku 2009, kterou zveřejnil server WikiLeaks, prezident Alijev údajně označil Ismailovou za "nepřítele vlády". V roce 2012 se na internetu objevilo video zachycující Ismailovou při souloži. Podle novinářky šlo o vydírání.

V polovině srpna soud v Baku vynesl tresty 8,5 a sedm let vězení nad Lejlou a Arifem Junusovými, kteří patří k předním osobnostem ázerbájdžánského disentu. Manželé byli odsouzeni za údajné podvody, daňové úniky a neoprávněné podnikání. Mezinárodní organizace Amnesty International označila oba odsouzené za vězně svědomí a rozsudek za ostudný.