"Nenaplnil všechny znaky přečinu nedovoleného ozbrojování. Nepodařilo se prokázat úmysl použít tyto zbraně jako hromadně účinné, že by byly ohroženy životy a zdraví lidí, případně majetek," uvedla samosoudkyně Alena Štěpánová. Podle ní se ale mohl dopustit přestupku, neboť neměl povolení od báňského úřadu ke skladování pyrotechnických komponent.

Podle obžaloby se policista doma pokoušel vyrábět hromadně účinné zbraně. "Mám za to, že úmyslem obžalovaného bylo vyrobit nějaký takový systém, který by fungoval. Veškeré jeho snahy směřovaly k tomu dotáhnout výzkum do funkční podoby," řekl dnes novinářům státní zástupce Martin Tvrdík. Například v rámci vlastního výzkumného projektu Zedník policista údajně pracoval na vytvoření desetikilogramové výbušniny, která by měla ničivé účinky jako průmyslová výbušnina používaná při demolici budov.

Obvinění policista odmítal. Tvrdil, že žádný trestný čin nespáchal ani nevyráběl zbraň hromadně účinnou. Obhájce Štěpán Mašek byl s verdiktem spokojený. "Soud rozhodl správně, v souladu s naším návrhem," řekl.

Policista, který je postaven mimo službu, měl doma odborné knihy a návody k výrobě výbušnin si stahoval také z internetu. Byl to jeho koníček. Ani Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nezjistila, že by policistova záliba měla nějakým způsobem ohrožovat veřejnost. Při zásahu ve Velkých Hamrech před dvěma lety inspekce našla v policistově bytě osm znehodnocených granátů a 22 nefunkčních rozbušek, které byly bez iniciačního systému. Obžaloba se ale domnívala, že se mu některé podařilo zprovoznit. Vycházela mimo jiné z videa, které měl policista uložené v počítači. Na záznamu bylo patrné, že něco v lese odpaluje a soudní znalec se domníval, že jde o tělo obranného granátu F-1 naplněné výbušnou směsí. Znalec obhajoby s tím nesouhlasil, uvedl, že šlo jen o zábavní pyrotechniku, účinek výbuchu granátu by byl diametrálně odlišný.