Luka byl údajně při tom, když Krejčíř v roce 2010 Jacksona zastřelil. Důvodem byl spor o legalizaci výnosů z trestné činnosti. Krejčíř, který čelí několika obviněním, tvrdí, že s Jacksonovou vraždou nemá nic společného.

Luka měl před soudem vypovídat už v pondělí, ale nedostavil se. Jeho právník žádá, aby byl propuštěn ze zdravotních důvodů, protože údajně umírá na rakovinu a měl by mít možnost léčit se v soukromém zařízení. Nyní je držen ve vězeňské nemocnici v Pretorii. Luka by prý rád odletěl zpět na Kypr, aby dny, které mu zbývají, mohl strávit s rodinou.

Luka byl hospitalizován v únoru původně s podezření na tuberkulózu, ukázalo se však, že trpí rakovinou plic v nejvyšším stadiu. Podle webu Jacaranda FM při dnešním řízení u soudu seděl na kolečkovém křesle a byl viditelně zesláblý. Při výpovědi prý musel využívat kyslíkovou masku.

Jackson byl zabit 3. května 2010 v Lukově domě v Kempton Parku. Kypřan podepsal výpověď, v níž tvrdí, že Krejčíř Jacksona zabil kvůli sporu o 740.000 randů (1,6 milionu korun). Luka po vraždě zatelefonoval veliteli policejní rozvědky, k činu se přiznal a pak uprchl na Kypr. Vydán do JAR byl loni v únoru a následně výpověď změnil a od vraždy se distancoval.

Dnes u soudu řekl, že důvodem útěku na Kypr bylo to, že odmítl Krejčířovi pomoci při odklízení těla. Bál se prý o vlastní život. Krejčíř mu prý pak vyhrožoval, telefonoval mu na Kypr a řekl mu, že bude-li u soudu vypovídat proti němu, Krejčířovi lidé na Kypru ho zabijí.

Luka podle Jacaranda FM rovněž řekl, že Jackson byl vzteky bez sebe kvůli penězům, které mu Krejčíř dlužil. Sám prý pak byl svědkem, jak Krejčíř do Jacksona střílel, kopal do něj a znovu střílel, dokud Jackson nezemřel.

Krejčíř před deseti lety uprchl z Česka před policejním vyšetřováním, v JAR žije od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě. V ČR byl odsouzen k deseti a půl roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik. V JAR čelí obžalobám z účasti na vraždách údajného vymahače dluhů Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho a podnikatele libanonského původu Sama Issy a z příprav vraždy soukromého detektiva Paula O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby. V další kauze je obžalován z únosu, mučení a vydírání.

Deník neovlivní.cz dnes napsal, že český stát dal na vypátrání a postavení Krejčíře před české soudy více než 20 milionů korun. Zřejmě ale marně, i když tajní agenti podnikatele, kterému se po zadržení podařilo v červnu 2005 z Česka uprchnout, prý objevili už v září téhož roku na Seychelských ostrovech a sledovali ho i při cestě do Jihoafrické republiky o dva roky později.

Seychelské úřady ale vydání Krejčíře odmítly a jihoafrická justice ho začala sama trestně stíhat. Neovlivní.cz v této souvislosti poznamenal, že během operace se neuvažovalo o únosu Krejčíře a jeho převozu do Prahy, přestože úsilí o vydání skončilo neúspěchem. "Takové zadání nebylo. Bylo by to nelegální, a ani zpětně takovou věc nelze legalizovat," citoval deník nejmenovaného státního úředníka seznámeného s akcí.