Výstavba elektrárny nemá podporu města, nesouhlasné stanovisko radnice podle starosty trvá. "Máme dvě platná usnesení zastupitelstva, že s tím nesouhlasíme," řekl dnes ČTK starosta.

Společnost Entergeo plánuje stavbu geotermální elektrárny v areálu zkrachovalé textilní továrny Seba T v blízkosti centra města. Projekt počítá s ohříváním vody vháněné až pět kilometrů hlubokými vrty do suchého podzemí, odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím ve světě příliš rozšířený a v Česku s ním nejsou zkušenosti. Proti záměru firmy se postavilo nejen tanvaldské zastupitelstvo, petici odmítající projekt podepsalo 2116 obyvatel sedmitisícového Tanvaldu a jeho okolí. "Je to nevyzkoušené. Nechceme experimentovat v centru města," shrnul hlavní důvod odmítavého stanoviska starosta.

O vydání územního rozhodnutí firma usiluje od prosince 2014. Dvakrát stavební úřad v Tanvaldu vydal zamítavé stanovisko, krajský úřad ale v obou případech vyhověl odvolání společnosti Entergeo. Napotřetí stavební úřad sice firmě vyhověl, tentokrát ale s odvoláním uspěli odpůrci výstavby. "To mnohem více než o projektu vypovídá o nízké kvalitě práce správních orgánů. Tyto orgány za téměř čtyři roky nejrůznějšího projednávání a konzultací nevydaly rozhodnutí, které by nebylo zatíženo vadami, jak opakovaně uvádějí ve svých vlastních odůvodněních," uvedl Šonka. Podle jeho názoru účastníci řízení, při kterých jsou porušována zákonná ustanovení, překračují zákonem dané pravomoci a vydávají zmatečná rozhodnutí. "Po trojitém posouzení jsme se svou žádostí doloženou souhlasným stanoviskem EIA odesláni krajským úřadem opět do bodu nula, takový je výsledek téměř čtyřleté práce zúčastněných správních orgánů," dodal.

Na základě rozhodnutí krajského úřadu bude tanvaldský stavební úřad po firmě Entergeo chtít, aby dodala tři povolení. Potřebovat bude pravomocné rozhodnutí ministerstva životního prostředí o stanovení průzkumného území pro zvláštní zásah do zemské kůry, povolení od báňského úřadu pro hloubkové vrty a souhlasné stanovisko krajského úřadu ke geologickým pracím. Entergeo podle Šonky zvažuje, jaký zvolit postup. "A jaké právní kroky podniknout, aby se konečně urychlila příprava projektu, který má oživit chátrající areál bývalé textilky v Tanvaldu, přinést nová pracovní místa a ve svém důsledku zvelebit Tanvald," dodal.