Kvůli počasí a nehodám, které se začaly hromadit v úterý po poledni, byl na jižní Moravě kalamitní stav. Zpoždění nabíraly i linky, nehody se stávaly ve všech okresech kraje. "V úterý máme do půlnoci 189 nehod. Nejhorší byla situace od 13:00 do 15:00, kdy sněžilo nejvíce," uvedla Cejnková. Kvůli hromadným nehodám byla neprůjezdná i dálnice D1 ve směru na Prahu, úsek D1 na 99. kilometru na Vysočině od úterý stojí.

Nejvážnější nehoda na jižní Moravě se v úterý podle Cejnkové stala na 220. kilometru dálnice D1, kde se srazilo 15 aut. "Žádné z nehod neměly tragické následky. Některé z nich se staly kvůli tomu, že řidiči sledovali jinou nehodu a nabourali," uvedla Cejnková.

Policie zaznamenala problémy ve všech okresech. "Všude něco bylo. Stála nám i silnice I/43 kvůli tomu, že nemohly projet kamiony. V noci už byla situace klidnější. Většinou se odklízely úterní nehody. Od půlnoci máme sedm nehod, žádná zatím není vážnější," dodala Cejnková.

Jihomoravští silničáři nabádají řidiče k opatrnosti. Na většině jihomoravských komunikací leží rozbředlý sníh. Jen v Brně silničáři použili na posyp kolem 120 kilogramů soli.

Lenka Horáková dr