"Musíme důsledně sledovat, jaký dopad bude mít normalizace úrokových sazeb v předních ekonomikách na globální kapitálový trh," prohlásil podle agentury Reuters Ču. Poukázal na Spojené státy, kde centrální banka (Fed) zvýšila úrokové sazby od prosince 2015 už čtyřikrát poté, co je v reakci na finanční krizi před deseti lety srazila téměř k nule.

V současném světovém makroekonomickém prostředí je úloha globální koordinace prostřednictvím takových nadnárodních cest, jako je G20, zásadně důležitější, řekl.

Summit skupiny G20 se uskuteční 7. a 8. července v severoněmeckém Hamburku.

Počátkem tohoto týdne Banka pro mezinárodní platby (BIS), která jako "centrální banka světových centrálních bank" dohlíží na finanční stabilitu ve světě, prohlásila, že růst světové ekonomiky se zrychluje a centrální banky nejvýznamnějších ekonomik světa by proto měly začít s normalizací současné velmi uvolněné měnové politiky a zvyšovat úrokové sazby.

Čínská ústřední banka v letošním prvním čtvrtletí sazby zvýšila několikrát s cílem zastavit odliv kapitálu do zahraničí a stabilizovat kurz domácí měny. Naposledy tak učinila několik hodin poté, co zvýšení úroků ohlásila americká centrální banka.