Analytici dotazovaní agenturou Reuters čekali zvýšení inflace na 0,6 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 0,2 procenta.

Podle národní metodiky inflace stoupla na 0,8 procenta ze zářijových 0,7 procenta a byla rovněž nejvyšší za dva roky. Hlavní brzdou inflace zůstávají ceny energií, jejich pokles však ve srovnání s předchozím měsícem prudce zpomalil. Ceny zboží pak vzrostly o 0,4 procenta, zatímco v září o 0,1 procenta klesly. Tempo růstu cen služeb zůstalo na stejné úrovni. Ceny potravin se nezměnily, v září naopak mírně rostly.

Cílem ECB je, aby se meziroční tempo růstu spotřebitelských cen pohybovalo těsně pod dvěma procenty. ECB v posledních letech důrazně uvolňuje měnovou politiku, aby inflaci podpořila. Zavedla například záporné depozitní sazby a spustila nákupy vládních dluhopisů. Dnešní zpráva z Německa zřejmě podpoří snahy některých členů měnového výboru ECB, jako je prezident Bundesbanky Jens Weidmann, aby ECB omezila svůj kontroverzní program nákupu dluhopisů.