Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Snímek Brooklyn: Příběh ekonomické uprchlice kazí jen filmařská chyba

Autor: ČTK - 
16. února 2016
15:59

Příběh irské přistěhovalkyně do USA v 50. letech 20. století vypráví snímek Brooklyn. Film podle knihy Colma Toibína je nominován na Oscary v kategoriích nejlepší film, herečka v hlavní roli a scénář. Distribuční společnost CinemArt snímek do tuzemských kin uvede 25. února, tři dny před udílením Oscarů.

Hlavní hrdinkou filmu je mladá dívka Eilis (Saoirse Ronanová), která z malého irského městečka Enniscorthy na popud své sestry vyrazí za lepší budoucností do newyorské čtvrti Brooklyn. Nesmělá a nezkušená dívka se ocitá v cizím světě, kde podléhá stesku po dosavadním životě. Postupně však přichází životu v rušném New Yorku na chuť, zejména když se seznámí s pohledným italským dělníkem.

 

Vlivem nečekaných událostí se musí vrátit zpět do rodného Irska, kde je vtažena zpět do svého předchozího života, a kde potkává novou lásku. Dostává se tak do situace, kdy se musí rozhodnout mezi světem, z něhož pochází, a světem, kde si může splnit svůj sen.

Eilis jasně vidí rozdíly mezi životem v Americe a v Irsku, ale neumí tyhle dva paralelní životy nechat běžet vedle sebe. I proto dokáže najednou milovat dva muže. Každý totiž pochází z jiného světa. Nakonec se ale i ona musí rozhodnout jen pro jeden z těchto životů,“uvedl scenárista a spisovatel Hornby.

Na webu Česko-Slovenské filmové databáze snímek obdržel nadprůměrných 71 procent. Zároveň zde však upozorňují na faktickou chybu. Ve filmu spolu Eilis a její přítel Tony (Emory Cohen) byli na snímku Zpívání v dešti. Tony se poté dokonce zhoupne okolo lampy ve stylu filmu. Nemohlo se to však stát, protože postavy se na snímek jdou podívat v roce 1951, ale premiéra Zpívání v dešti byla až o rok později.

Stejnojmennou knižní předlohu filmu Brooklyn napsanou cenami ověnčeného irského autora Colma Toibína, vydalo nakladatelství Mladá fronta v překladu Daniely Theinové.

Scenáristou filmu je britský spisovatel, esejista a editor Nick Hornby známý například zfilmovanými knihami Všechny moje lásky a Jak na věc.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi