Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: V odpadní jámě středověkého hradu se našly Neklidné kosti

Recenze: V odpadní jámě středověkého hradu se našly Neklidné kosti
Recenze: V odpadní jámě středověkého hradu se našly Neklidné kosti  (Autor: Euromedia)
Autor: Dagmar Čechová - 
23. prosince 2015
11:44

Černá smrt připravila o život tisíce lidí. Města zůstala poloprázdná. O to horší je nález kostí u hradu v Bamptonu. Neznámou dívku musí identifikovat lékař, který je ve městě nový. Nakonec na něj připadne nelehký úkol – záhadnou smrt vyřešit.

Když jsou v malém středověkém městě na jihu Anglie nalezeny v odpadní jámě u hradu kosti neznámé dívky, městem to ani nehne. Místní šlechtic přesto rozhodne, že je smrt třeba vyšetřit, a pověří tím nového lékaře. Později na jeho bedra připadne i objasnění dalších dvou úmrtí – tentokrát vážených hostů z řad šlechty. Nezkušený Hugh se úkolu chopí s obavami – uspěje?

Kniha Neklidné kosti navazuje na novodobý trend detektivek zasazených do dob již dávno minulých. Tentokrát se ocitáme ve 14. století se vším, co je s ním spojeno – včetně moru, hladu, chudoby a špíny.

Jde o první díl série o středověkém lékaři/vyšetřovateli z pera Mela Starra. Autor není zrovna zdatný spisovatel, jeho styl je lehce toporný a občas trpí opakováním již řečeného. Starr je ovšem skvělý vypravěč – a nenechte se mýlit – jsou to dvě rozdílné věci.

Příběh, který Neklidné kosti vyprávějí, je poutavý, plný zajímavých detailů – vhled do středověké společnosti očima lékaře z řekněme střední vrstvy je unikátní. Starrovy postavy bohužel postrádají hloubku a motivaci k vývoji. Jejich chování je tak občas trošku nerealistické.

Nicméně, jak již bylo řečeno, příběh je znamenitý – pozvolný úvod přivede člověka do drsné atmosféry knihy, zvrat v příběhu je příjemným rozptýlením. Štíhlá publikace by tak neměla uniknout milovníkům historických detektivek, která se nesnaží šokovat nebo vytvořit umělý pocit napětí.


Mel Starr

Neklidné kosti

nakladatelství Knižní klub, 2015

256 stran

Hodnocení: 70%

majojo ( 23. prosince 2015 12:01 )

"Nezkušený Hugh se úkolí chopí s obami - uspěje?" Paní Dagmar Čechová, fakt je to tak těžký článek po sobě přečíst a opravit?

Zobrazit celou diskusi