Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Román pro děti, který řekne více rodičům než jejich ratolestem

Recenze: Román pro děti, který řekne více rodičům než jejich ratolestem
Recenze: Román pro děti, který řekne více rodičům než jejich ratolestem  (Autor: Euromedia)
21. prosince 2015
11:23

Frankie je obyčejný dvanáctiletý kluk… moment, Frankie je opravdu dvanáctiletý kluk, ale obyčejný rozhodně není. Má strach z epidemií, dbá na pravidelnou výměnu baterií v požárním alarmu a pravidelně doplňuje zásoby v kufru pro přežití v případě zemětřesení.

I když nám všem jednou bylo dvanáct, pravděpodobně jsme to neprožívali tak jako Frankie. Ten si v nudném létě vymýšlí vlastní řeč, dbá o rodinné nákupní seznamy a dvakrát si rozmyslí návštěvu bazénu, protože trpí fobií z plavajících náplastí.

Frankie je nejmladší ze tří dětí a po odchodu nejstaršího bratra z domu má pocit, že se musí postarat o správný chod domácnosti on. Nedokáže se oprostit od svých strachů, ale zároveň touží všechny obavy hodit za hlavu a doopravdy se mazlit se svojí kočkou, aniž by se strachoval o parazity v jejím těle. Jeho zavedená rutina se však náhle změní, když do školy nastoupí nová spolužačka Sydney. Ta má na hlavě dredy, je pojmenovaná po místě, kde se narodila, a vůbec není jako ostatní holky. Sydney nerada chodí po „nákupácích“ a místo toho je skvělá v kriketu, na čemž ve Frankieho světě opravdu záleží. Pro něj je Sydney báječná chodící anarchie, díky které začne vidět věci z trochu jiné perspektivy.

Román novozélandské autorky Kate de Goldi je citlivě a hravě napsaný, dětskýma očima se vyrovnává s realitou ne vždy perfektního života, který s sebou pro Frankieho přináší díky jeho vrozené povaze spoustu úzkosti a strachů. Ačkoli autorka dodržuje částečně nevinnou dětskou perspektivu, knize to na kvalitě a čtivosti neubírá, ba naopak.

Minulost a realita na sebe ve vyprávění navazují plynule a jednoznačně, Frankieho postava je detailně propracovaná, ale v některých aspektech nekonečně povrchní a nezkušená, taková, jako děti bývají. Některé z otázek, které Frankie pokládá sám sobě i svému okolí donutí k zamyšlení i nás, dospělé. Při čtení tohoto příběhu si zaručeně vybavíte, jak jednoduchý pro nás svět byl, když jsme byli malí, a uvědomíte si, že někdy si ho sami sobě zbytečně komplikujeme. 


Kate de Goldi

Frankieho otázky před spaním

Nakladatelství: Euromedia Group, k. s. - Ikar, 2015

Počet stran: 240

Hodnocení 80 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi