Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Požár v Chorvatsku odřízl Čechům cestu

Požár v Chorvatsku
Požár v Chorvatsku  (Autor: čtk)
Autor: ČTK - 
20. září 2008
12:13

Na 200 hasičů s 90 vozy se snaží zlikvidovat požár, který se od pátečního večera sežehl asi 500 hektarů lesního porostu na jadranském pobřeží Chorvatska.

Podle listu Slobodna Dalmacija byla kvůli ohni uzavřena jadranská dálnice, ale provoz je odkloněn na objížďku. Server idnes.cz s odvoláním na reportéra MF DNES, který je na místě, tvrdí, že v mnohakilometrové zácpě uvízly stovky Čechů vracejících se z dovolené.

Požár propukl nedaleko městečka Makarska a podle chorvatské televize ho pravděpodobně způsobil zkrat na dálkovém elektrickém vedení. Situaci zhoršuje vítr, který má nyní sílu 100 kilometrů za hodinu.

Slobodna Dalmacija dodává, že ráno byly do boje s plameny vyslány tři vrtulníky a tři letadla, ale kvůli silnému větru se musely vrátit na základnu.

Z nejbližší vesnice byli podle chorvatských médií evakuováni turisté a starší obyvatelé. Při zásahu byli v noci zraněni dva hasiči.

Loni v létě postihlo jadranském pobřeží Chorvatska na 900 požárů. Bylo při nich zničeno 1200 hektarů lesa. Letos zatím požáry v Chorvatsku nebyly tak četné ani ničivé.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání