Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Chorvati napařili českým potápěčům pokutu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
11. září 2008
20:56

Chorvatský soud v Dubrovníku ve čtvrtek vyměřil členům české potápěčské expedice Garibaldi pokutu za údajné porušení chorvatských zákonů.

ČTK to neoficiálně sdělily české diplomatické zdroje. Podle čtvrtečního prohlášení na webových stránkách expedice museli její členové zaplatit pokutu ve výši 31.000 kun (107.000 Kč), jinak by šéfovi výpravy Zdeňkovi Partynglovi hrozilo vězení. Partyngl byl podle informací televize Nova ze země vyhoštěn.

Další jednání o osudu české expedice má v Chorvatsku pokračovat v příštích dnech.

Česká výprava monitorovala vrak italského křižníku Garibaldi, který se v roce 1915 potopil u chorvatských břehů. Češi jeho polohu objevili letos v dubnu.
Expedici českých potápěčů ale tento týden pronásledovala smůla.

Ve středu její kameraman zahynul při vynořování z devadesátimetrové hloubky (více zde). Nezávisle na tom pak byli její členové souzeni za nedovolený způsob ponoru a za porušení právních norem upravujících podmořský výzkum. Soud v Dubrovníku tak dnes Čechy potrestal pokutou a zakázal jim další ponory k vraku.

Potápěč Jan Lambert se ČTK odpoledne odmítl k rozsudku vyjádřit s tím, že "už mají beztak dost problémů". Na stránkách expedice se večer objevilo tvrzení, že chorvatské úřady viní členy výpravy z toho, že včas neoznámili souřadnice vraku křižníku a že neměli povolení k průzkumu památek od chorvatské vlády.
Ponory k chorvatským podmořským památkám vyžadují zvláštní povolení od ministerstva kultury. Vrak křižníku Garibaldi ale zatím nebyl za památku prohlášen.

"Tragická smrt našeho kamaráda Jana Otýse chorvatské úřady vůbec nezajímá. Celá úřední mašinérie byla rozpoutaná závistí Chorvatů majících zájem přivlastnit si prvenství v objevení vraku, ačkoliv (či právě proto) nedisponují týmem schopným realizovat náročné hloubkové ponory," tvrdí na webu expedice. Její členové se údajně hodlají bránit soudní cestou.