Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabíjeli kvůli dluhům? Podezřelý z vraždy Kuciaka dluží desítky milionů státu!

Autor: msj - 
4. října 2018
18:00

Slovenská policie minulý týden zatkla čtyři podezřelé za přípravu a vykonání vraždy Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27). Dva z nich měli či mají na krku obrovské dluhy. V případě Zoltána A. se vyšplhaly až k jednomu milionu eur (asi 25,7 milionu korun). Alena Z. své závazky stačila krátce před vraždou záhadně splatit.

Zoltán A. je jedním ze čtyř podezřelých, který se rozhodl s policií spolupracovat. Možná také proto, že na daních dluží státu více než milion euro. Právě kvůli dluhům čelí obvinění za neodvedení daní, kvůli kterému je stanoveno projednávání na 17. října.

Přitom jde o zkušeného podnikatele, který podle informací serveru Parlamentnílisty.cz podnikal také v České republice. Podle slovenského obchodního rejstříku figuroval hned v několika tamních firmách, uvádí server Topky. Jednou z nich je i firma Alegra s.r.o. Jde o pizzerii v Komárnu, ve které je Zoltán A. stále uvedený jako odpovědný vedoucí. Firma byla však před dvěma lety zrušena a vymazána z obchodního rejstříku. 

Podle informací z obchodního rejstříku byla firma Alegra zrušena v polovině července 2016. V listopadu téhož roku firma dlužila na daních téměř 700 tisíc eur (18 mil. korun) a dalších 15 tisíc eur (asi 400 tisíc korun) dlužila pojišťovnám. V současnosti firma nedluží ani halíř. Zato Zoltán jako fyzická osoba dluží 1 090 000 eur (28,1 milionu korun).

Přestože pizzerie v Komárnu je nadále v provozu, je podle odborníka téměř jisté, že ji provozuje jiná společnost.

Předpokládám, že jde o neaktuální údaje. S verzí, že už dva roky po vymazání z obchodního rejstříku fungují pod starým IČO, bych nepracoval, je to krajně nepravděpodobné. Věc můžete prověřit pouhým nákupem v této restauraci a podstatné bude, jaké budou mít údaje z boku na registrační pokladně,“ komentoval daňový poradce.

Video  Rodiče Jána Kuciaka převzali čestné občanství pro svého syna.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Dluhy měla i Alena Z.

Zoltán nebyl jediný, kdo měl dluhy. Jednou z podezřelých je také tlumočnice Alena Z. Sousedi o ní tvrdí, že nikde už 15 let nepracovala, a mnozí ji spojují s kontroverzním podnikatelem Kočnerem, pro kterého měla tlumočit z italštiny.

Alena měla na krku několikatisícové dluhy, i když byla bez příjmu. Podle úřadu dlužila v červenci 2016 52 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun). Její dluh ale postupně klesal. V lednu 2017 dlužila už „jen“ 21 tisíc eur (asi 541 tisíc).

Poslední dluh měla Alena splatit měsíc před vraždou. Podle Finstatu ke splacení došlo v období mezi 22. lednem a 1. únorem tohoto roku. 

Alena figurovala ve třech firmách. Dvě z nich se zaměřovaly na maloobchod s koženými a textilními výrobky. Obě ale zanikly. Jedinou dodnes aktivní firmou je Ergo Kit, ve které Alena fungovala jako společnice v mezi lety 2000 a 2007 společně s maďarským podnikatelem a Italem. Podle finanční správy firma dnes dluží 260 tisíc eur (asi 6,7 milionu korun).

Je tedy otázkou, kde Alena vzala peníze na vraždu Jána Kuciaka.

Je velká pravděpodobnost, že ty peníze platila ona. Odkud ty peníze měla, to zatím nedokážeme říct – je to předmětem vyšetřování,“ uvedl prokurátor.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání