Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Informace k případu Jána Kuciaka: Co dopomohlo k dopadení podezřelých z vraždy?

Autor: msj - 
2. října 2018
18:28

Slovenská policie je k případu vraždy Jána Kuciaka (†27) skoupá na slovo. Nechce totiž, aby informace, které proniknou na veřejnost, narušily postup vyšetřování. I přesto však uniklo, jak policisté na podezřelé z vraždy novináře přišli. 

Dlouhých sedm měsíců čekala slovenská veřejnost a rodiny pozůstalých na jakékoliv vodítko k objasnění vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27). Podle informací týdeníku Respekt mimo jiné pomohla k dopadení podezřelých z vraždy americká družice.

Ta shodou náhod v době vraždy letěla nad Velkou Mačou a jejím okolím, kde se nachází novinářův dům. Nešlo však o satelitní snímky, policistům podle týdeníku pomohla data získaná ze satelitů. Tuto zvěst však později policisté popřeli na tiskové konferenci.

Podrobnější informace jsme se mohli dozvědět z oficiálních prohlášení od policie, které poskytla během pondělí a úterý. „V rámci policejní akce News, která probíhala 27.-28. září bylo zadrženo 10 osob, z čehož čtyři lidé byli obviněni z úkladné vraždy. Co se týká tohoto případu, byl to jeden z nejtěžších pro všechny, kteří se akce zúčastnili,“ řekl ředitel protizločinecké jednotky NAKA Braňo Zurian. „Velmi nám při tom pomohla naše analytická skupina,“ zdůraznil.

Nutno zmínit, že pro policisty byl poslední týden opravdový zápřah. Jen během posledních čtyrech dní si vyšetřovatelé dohromady odpracovali tisíc hodin.

Video  Vražda Kuciaka stála minimálně 70 tisíc eur. Objednatel je stále neznámý  - tv Joj
Video se připravuje ...

Posledních pár dní v číslech

  • 12 domovních prohlídek
  • 13 prohlídek jiných prostorů
  • 570 zajištěných stop (zbraně, počítače, telefony, IP adresy, zbraně, shodující se náboj)
  • Zasahovalo 58 policistů NAKA
  • Přítomni byli i kynologové, experti z Kriminalistického a expertizního ústavu, Europol a počítačoví experti.
  • Na místě zásahu bylo 12 kriminalistických techniků 
  • Zasahovalo 55 příslušníků Lynx Commando
  • Na místě bylo i 30 policistů z Pohotovostních policejních útvarů

Mezi čtyřmi podezřelými je i Alena Z., která měla údajně vraždu objednat a zaplatit za ni. Spekulovalo se, že kmotrem její dcery, kterou má s kontroverzním podnikatelem Mariánem M., je sám Marián Kočner. To potvrdil právě Marián M., nicméně Kočner tuto informaci v úterý popřel.

Alena Z. měla údajně pro Kočnera překládat z italštiny a mnozí se domnívají, že právě on si objednal Kuciakovu smrt, protože investigativní novinář odhaloval podrobnosti Kočnerova podnikání. 

alter012 ( 3. října 2018 00:27 )

S tou družicou čo sa "náhodou nachádzala nad veľkou Mačou by som bol opatrný! polícia bohužial nevie presný deň a už vôbec nie hodinu ich popravy ! Alebo sa "zastavilo nebo nad tým zločinom" ! keby povedali , že zobrali záznamy zo všetkých kamier v okolí 100 km a začali ich vyhodnocavať tak verím. Iba vo Veľkej Mači je 28 kamier! Pravda je trochu vedľa.

Jarocell ( 2. října 2018 19:46 )

Upřesním: pokud použijete Google Maps, v něm zůstane a je dostupná historie Vašeho vyhledávání po celém světě včetně časů kdy to bylo a kde bylo Vaše zařízení připojeno. V paměti Googlu byly nalezeny záznamy o detailních a opakovaných prohlídkách místa vraždy v časovém předstihu před vraždou. Zdroj: ( od 145 ) http://videoarchiv.markiza.sk/video/telerano/epizoda/13043-telerano

asijo ( 2. října 2018 19:01 )

K dopadení podezřelých pomohla americká družice,která zcela náhodou prováděla špionáž nad Slovenskem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání