Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Belgii uhořel český montér: Jsme v pasti. Drží nás tu, zoufají jeho kamarádi

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: yks - 
6. září 2018
11:29

Zničující požár vypukl v noci z pátku na sobotu 1. září ve městě Wachtebeke, které se nachází na severu Belgie. V té době si ho pronajímala stavební firma, která ho využívala pro ubytování svých zaměstnanců ze zahraničí. Místní o nich věděli nejspíš jen to, že pocházejí z Východu. Měli je za Poláky a Ukrajince. Jenže ve skutečnosti se jedná o Čechy. A jeden z nich v plamenech zahynul!

U silnice Akkerstraat ve Wachtebeke se nachází několik rodinných domů. Místy je obklopuje borovicový lesík. Když z jednoho z nich v sobotu okolo druhé ráno vyšlehly plameny, začalo šestici českých dělníků doslova  jít o krk. Domek sám není nijak velký. Cestu ven z něj však našlo jen pět mužů. Jeden to nedokázal. Není jasné, zda se mu osudnými staly samotné plameny, nebo ho udusily jedovaté zplodiny. Hasiči byli na místo přivoláni ve čtvrt na tři ráno. Pro nešťastného muže uvnitř už nemohli nic udělat. Navíc měli plné ruce práce. Požár zachvátil střechu domu a hrozilo, že se rozšíří na zmíněný les, který se nachází v bezprostřední blízkosti šlehajících plamenů.

Federální policie je domů nepustí

Případu se podle vyjádření, které mluvčí českého Ministerstva zahraničí Michaela Lagronová poskytla webu tn.cz, ujali nejprve lokální strážci zákona. Vzhledem k závažnosti případu však vyšetřování záhy převzala belgická federální policie. Češi, kteří se šokem vyvázli z ohnivého pekla, jí nyní musí být k dispozici. Připadají si jako v pasti. Podle všeho se včera rozhodli obrátit na česká média.

Zoufalé volání o pomoc

 „Je nás tu pět, máme dohromady jen jeden telefon a policie nás tu drží,“ zlobil se muž, který se představil jako jeden z přeživších dělníků. Stěžoval si také na nedostatečný zájem českého státu o osud nešťastných Čechů. „Ambasáda o nás nevěděla, museli jsme se jim ozvat sami,“ tvrdil redaktorům internetových stránek rozhořčeně muž, který se označil za jednoho z nešťastných dělníků. Jeho verzi ovšem Lagronová popírá. „O smrti českého občana jsme se od belgické policie dozvěděli v sobotu navečer. Okamžitě jsme kontaktovali jeho rodinu, se kterou jsme stále v denním kontaktu, a pomáháme pozůstalým s vyřizováním potřebných věcí,“ řekla.

zvonik54 ( 6. září 2018 20:25 )

A co takhle začít přemýšlet o tom, kdo to vlastně byli ti komunisti, co u nich obyčejní lidé byli a věřili učení ML, protože ho alespoň četli, které ovšem dnes nikdo nezná z principu mediální nenávisti k nim? A tedy rozdělit komouše na PROSPĚCHÁŘE (těch byla většina a byli u nich vrazi!) a na relativně SLUŠNÉ IDEALISTY??? - Tak uvažuji já, aniž jsem kdy u komoušů byl, abyste věděl offline!

beruska56 ( 6. září 2018 19:33 )

Tak to si pomohl. Zaplatil ale vlastním životem

offline ( 6. září 2018 19:25 )

No ale v devadesátkách byli ti největší podnikatelé největší komunisti. Dneska už to předávají dětičkám a to bývají ještě větší ***, než pápínkové, viz. například ten vrtulníkář ze Šťáhlav.

kristinn ( 6. září 2018 17:36 )

hlavne, že ambasáda pilne pracuje v prípade pašeráčky Terezy! Čo tam po tých, ktorých úžasná politika štátu vyhnala za prácou do zahraničia!!!

bizon_pepa ( 6. září 2018 15:03 )

On jel na vylet s turkama? Jestli nemakas, tal mi to pripada klasickou frašku kdy se jezdi zadat o azyl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání