Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ztraceného radního vyškrtli z kandidátky: Není na tom dobře, myslí si kamarád

Autor: lm - 
29. června 2018
11:18

Je sice živý a v pořádku, z volební kandidátky ho ale i přesto vyškrtli. Olomoucký radní Miroslav Petřík (48), který byl skoro dva měsíce nezvěstný, než ho policie objevila v rakouském penzionu, v podzimních komunálních volbách za ČSSD kandidovat nebude. Podle kamaráda na tom zřejmě není dobře psychicky.

Petřík měl zvolení do olomouckého zastupitelstva téměř jisté, na kandidátce figuroval na čtvrtém místě. Pak se ale počátkem května záhadně ztratil a byl měsíc a půl nezvěstný. Městská organizace ČSSD ho tak ve čtvrtek vyškrtla, a to i přesto, že zmizelého radního policie ve středu vypátrala.

„Pan Petřík na kandidátce není. V podstatě jsme o tom ani nevedli žádnou debatu. Pouze bylo konstatováno, že už není – podle toho, co víme – v databázi hledaných osob. Víc to nikdo nekomentoval. Naši členové se už dlouhodobě připravovali na to, že na kandidátce dojde k posunu,“ řekl MF Dnes po členské schůzi krajský předseda sociálních demokratů Jiří Zemánek.

Miroslav Petřík přitom platil v Olomouci za velmi vlivného politika ČSSD. Olomouckým zastupitelem se stal poprvé v roce 1994 a mandát dvakrát obhájil. Ředitelem Technických služeb se stal v roce 2007 po osmiletém působení jako předseda představenstva. O rok později získal post krajského zastupitele. V roce 2014 se stal opět městským radním. Proč náhle zmizel, není jisté, podle manželky i kamaráda toho na něj ale zřejmě bylo už moc.

„Říkal jsem si celou dobu, že bude v Rakousku, někde u jezer pod Salcburkem nebo ještě jižněji u WörtherSee. To, že by uprchnul s nějakými obrovskými penězi do Kanady nebo někam do exotiky – jak se tady říkalo –, jsem považoval za fantasmagorie. Každopádně jeho psychika asi nebude zcela v pořádku,“ vysvětlil listu Petříkův kamarád, šéf Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek s tím, že si nejspíš odjel do zahraničí »vyčistit hlavu«.

Rodina je ráda, že je politik v pořádku. Manželka již dříve mluvila o tom, že si myslí, že Petřík zmizel dobrovolně, protože měl politiky plné zuby.

Petříka 11. června odvolali z funkce ředitele a předsedy představenstva Technických služeb města Olomouce, zastupitelem a neuvolněným radním ale zůstává nadále. Radním zůstane nejspíš až do podzimních voleb, zastupitelstvo se ho totiž zatím odvolat nechystá.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání