Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Gynekoložka při porodu utrhla dítěti hlavu: Šokující rozhodnutí soudu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: lm - 
6. června 2018
20:09

Lékařka, která při komplikovaném porodu utrhla novorozenci hlavičku, se smí vrátit do práce! Rozhodl o tom soud. I když se gynekoložka bránila, že se cítí nevinná, podle soudu pochybila.

Lékařka Vaishnavy Laxman původem z Indie se dostala před soud kvůli tragickému porodu v nemocnici Ninewells ve skotském Dundee, při němž před čtyřmi lety zemřel novorozenec. Třicetileté pacientce tu v 25. týdnu těhotenství praskla plodová voda a začala rodit. Lékaři zjistili, že dítě má vyhřezlou pupeční šňůru a je ve špatné poloze, konkrétně otočené zadečkem směrem k porodním cestám. Pacientka měla navíc zúžené děložní hrdlo. Lékařka Vaishnavy Laxman se ale i přesto rozhodla, že ho odrodí přirozeně a nikoliv císařským řezem, jak je tomu u podobných komplikací běžné.

Britský soud tento týden dospěl k závěru, že Vaishnavy Laxman při porodu pochybila. Podle tribunálu měla při komplikacích přistoupit k císařskému řezu a nesnažit se dítě odrodit přirozeně. Podle soudu šlo ale pouze o nedbalost a nikoliv hrubé profesní pochybení. V rozsudku konkrétně stojí, že šlo o "ojedinělou chybu v úsudku učiněném za velmi obtížných okolností". Tribunál proto rozhodl, že se lékařka může vrátit zpět do práce v nemocnici.

Doktorka u soudu uvedla, že se necítí být vinná. "Jen jsem se snažila přivést na svět živé dítě, snažila jsem se opravdu moc, možná až příliš. Nechtěla jsem mamince či dítěti ublížit. Jsem z toho rozrušená a je mi to moc líto," omlouvala se při předchozím slyšení. Podle tribunálu je zjevné, že si během celého porodu myslela, že činí to nejlepší pro těhotnou pacientku i její miminko. U soudu navíc ukázala, že všeho lituje a přijala zodpovědnost. Proto soud rozhodl, že pro pacienty nepředstavuje žádné riziko a může dále v kariéře pokračovat.

bluedream ( 7. června 2018 05:45 )

Simmie a co ti je? Máš DMO nebo jaké máš následky?

Simmie1994 ( 6. června 2018 23:39 )

Hurá... necítí se vina tak vina není... to že zabila zdravý dítě je přeci vedlejší, ne? Mě taky měli rodit císařským řezem... mamka i chtěla, ale bohužel se tenkrát na matku prý nedávalo. Kdyby mě porodili císařským řezem, tak jsem teď nejspíš zdravá.

diskutujici ( 6. června 2018 20:50 )

Dežo without Head

zada ( 6. června 2018 20:34 )

I když se dnes dělá z porodu "rutina" a kažá modelka rodí za tzv."krajíc chleba", je porod stále složitá záležitost a někdy bohužel tragická. Zvykli jsme si na to, že porod je banální záležitost, ale tak to není. I dnes mladé a zdravé ženy umírají po porodu, při porodu , i děti.Vždycky je to riziko pro matku i dítě. To mějme napaměti. Je dobře,že takových případů je stále méně a méně, ale stát se to může. Každá rodička je hrdinka, a každé zdrvě narozené dítě je zázrak. Tak to berme.

Monikay ( 6. června 2018 20:32 )

Huraaaa bude trhat hlavičky dál

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání