Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přiměl policistu fingovat sebevraždu a pak ho nechal viset: Recidivista z Olomouce míří k soudu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk - David Malík)
Autor: ČTK ljš - 
26. dubna 2018
16:26

Případ vraždy policisty z Olomouce z února roku 2015, který byl nalezen oběšený na periferii města, míří k soudu. Státní zástupce Jakub Grmela podal obžalobu z vraždy na čtyřiatřicetiletého muže. Před soudem se bude zodpovídat kvůli tomuto činu i bývalý policista, který podle žalobce svému kolegovi tehdy neposkytl pomoc.

Smrt příslušníka krajského policejního ředitelství policisté původně vyšetřovali jako sebevraždu, ale později se zjistilo, že se na smrti policisty zřejmě podílel jeho známý. Zločin se detektivům z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) podařilo objasnit až po třech letech.

„Žalobu jsem podal na dva pachatele. Jeden z nich byl obžalován za zvlášť závažný skutek vraždy, za který hrozí sazba 12 až 20 let, druhý z přečinu neposkytnutí pomoci, za což mu hrozí až tři léta vězení,“ řekl Grmela.

Muž obžalovaný z vraždy, který je nyní ve výkonu trestu kvůli jiné trestné činnosti, podle žalobce policistu přesvědčil, aby předstíral sebevraždu. Tím chtěl dosáhnout toho, aby se vyřešily jeho problémy s prověřováním, které proti němu vedla Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Osobně se ho totiž vyšetřování také dotýkalo. „Navlékl to tak, že ho přesvědčil, že sebevražda bude pouze předstíraná. Slíbil mu, že poté, co se pověsí, jej hned odřežou, přivolají policii a půjde se léčit na psychiatrii a tím jeho problémy pominou. Od počátku však počítal s tím, že ho tam nechá viset,“ uvedl státní zástupce.

Druhý policista zůstal sedět v autě, se zamýšleným činem podle obžaloby nesouhlasil. Když viděl, jak se druhý muž vrací od mostu samotný, vyběhl ven a tam nalezl svého kolegu, jak visí na laně ze zábradlí. Podle žalobce se však nijak nesnažil kolegu zachránit ani přivolat pomoc. „V návalu jakési paniky a stresu odjel z místa, aniž by zasáhl,“ doplnil žalobce.

Zavražděný policista, který byl v roce 2014 oceněn Nadací bezpečná Olomouc za záchranu sebevraha, byl podle informací ČTK služebně zařazen do funkce vrchního asistenta Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje a pracoval jako služební kynolog v odboru služby pořádkové policie. GIBS jej prověřovala kvůli podezření z vydírání squatterů, na kterých se údajně podílel i recidivista obžalovaný z policistovy vraždy.

Po třiatřicetiletém policistovi vyhlásila policie na začátku února 2015 pátrání s tím, že je nezvěstný. O den později, 3. února, pátrání odvolala. Pohřešovaného kolegu policisté objevili mrtvého ve stejný den na ulici v olomoucké části Černovír.

agfor ( 26. dubna 2018 19:46 )

Pak, že musí mít policajt maturitu. Asi jako vládnoucí ksindl doktoráty z Plzně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání