Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rodiče Maddie terčem útoku: Proč policie takto nehledá naše děti, zlobí se lidé

Autor: lm - 
31. března 2018
06:07

Další tři miliony korun od ministerstva vnitra dostala policejní jednotka, která už roky pátrá po ztracené Maddie. Rodičům holčičky tak svitla poslední naděje, bez finančních prostředků by totiž policie musela jejich případ odložit. Jenže to pořádně naštvalo některé lidi. Ti se ptají, proč policie takto intenzivně nehledá i jejich ztracené děti.

Nejhledanější dítě světa, malá Maddie McCann, zmizela 3. května 2007 z portugalského letoviska, když byli její rodiče na večeři v blízké restauraci. Po ročním pátrání portugalská policie případ kvůli nedostatku stop odložila. V roce 2011 případ otevřela britská policie, která po Maddie pátrá už sedm let. Ministerstvo vnitra nyní poskytlo sto tisíc liber (cca 2,9 milionu korun), aby speciální jednotka mohla v pátrání pokračovat. Jenže ne každý to schvaluje.

Brit Paul Whinham se kvůli tomu obrátil na britskou premiérku Theresu May. Sám totiž už tři roky pohřešuje syna Michaela (31). Na rozdíl od Maddie ale jeho případ policie odložila. „Po celé zemi je nás spoustu, kterým policie řekla, že už pro nás nemůže nic víc udělat a pak je tu tenhle případ, jemuž se dostává hromady peněz a veškeré pozornosti,“ stěžuje si zoufalý muž.

„Mně po šestiměsíčním vyšetřování řekli, že s pátráním končí. McCannovi ale už dostali 11,5 milionu liber (333 milionů korun) a teď dostali dalších sto tisíc. Takže se ptám, proč nejsou všechny případy pohřešovaných osob rovnocenné?“ vysvětluje Paul Whinham a za pravdu mu dávají i další.

Podle amerického Mezinárodního střediska pro pohřešované a zneužívané děti (ICMEC) se na světě každoročně ztratí kolem osmi milionů dětí, tedy asi 22.000 denně. Průměrně se na pátrání po jednom dítěti v Británii vydá asi 2415 liber, tedy necelých sedmdesát tisíc korun.

 

 

sores ( 31. března 2018 13:14 )

Svědomití rodiče nikdy nenechají malé děti bez dozoru,raději si vyrazili po zábavě místo být u dětí! zavřít je a ne litovat!!

jiznicechy ( 31. března 2018 09:11 )

Oni přece Portugalci nejdříve podezřívali je, ale neměli důkazy. Potom ten policista, který se podílel na vyšetřování vydal knihu - něco jako Madie, pravda o lži nebo tak nějak - a oni se domáhali odškodného. To ale nakonec on platit nemusel. Ten je přesvědčen, že děvče zemřelo v tom pokoji. Ti rodiče jsou samí právníci, vyjadřuje se jen jejich mluvčí atd. Celé divné. A je opravdu zvláštní, že na jiné zmizelé děti peníze nemají - na pátrání po nich.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání