Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Uprchlíci platili stovky tisíc za svatbu s Češkami: Policisté zadrželi organizátory účelových sňatků

Autor: ČTK - 
26. března 2018
13:06

Čeští a němečtí kriminalisté minulý týden ve středu zadrželi při zátahu proti fingovaným sňatkům pět lidí. Šlo o tři muže a jednu ženu z Česka a jednoho Kosovana. Trestní stíhání zadržených vede Německo, zadržený Kosovan je ve vydávací vazbě. Úkony prováděné v tuzemsku dozoruje Okresní státní zastupitelství v Liberci.

V případu šlo o organizování účelových sňatků Češek ze sociálně slabých poměrů s Kosovany. „Českým ženám, jako občankám Evropské unie, měla být administrativně zařízena práce a bydliště v Německu a jejich manželé pak na základě účelových sňatků, které proběhly v Kosovu, měli žádat o pobyt ve Spolkové republice Německo z důvodu sloučení rodin,“ popsal podvodné jednání mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Okresní státní zástupce v Liberci Ivan Bernátek řekl, že se v ČR prováděly úkony v rámci společného vyšetřovacího týmu pro německou stranu. „Zadrženo bylo pět osob, čtyři byly po výslechu propuštěny a jedna vzata do vydávací vazby,“ dodal.

Agentura DPA minulý týden ve středu uvedla, že zhruba 850 policistů a celníků v Německu prohledalo téměř stovku objektů v sedmi spolkových zemích, zejména v Hesensku. Policisté pátrali po důkazech o organizovaném zprostředkovávání fingovaných sňatků.

Podle frankfurtského státního zastupitelství zadržení podezřelí dopomáhali od konce roku 2015 svým klientům k fingovaným sňatkům s ženami ze zemí Evropské unie. Většina těchto mužů pocházela z Kosova. Někteří z nich byli ochotni zaplatit pěticiferné sumy v eurech za sňatek s ženami z Česka, Rumunska nebo Bulharska. Státní zastupitelství předpokládá, že takto byly uzavřeny stovky sňatků naoko.

Někteří obvinění kromě toho jakožto zástupci stavebních firem zajišťovali práci načerno.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání