Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maminka Martina, který zemřel v Tatrách, v slzách: Měl výcvik na přežití v horách

Autor: aba - 
27. září 2017
21:06

Velká tragédie postihla rodinu Moniky R., která oplakává svého syna. Martin zemřel v Tatrách, nejspíše kvůli počasí, na které nebyl připraven. Jenže podle Moniky měl zkušenosti i kurz přežití v horách. Proč se tedy vydal na túru jen v kraťasech?

Po Martinovi zoufale pátrala rodina i záchranáři. Minulé pondělí odjel na Slovensko do Tater a ve středu se vydal do hor. Večer ještě poslal zprávu, že má slabou baterku na telefonu a že přespí v horách. Ve čtvrtek už se ale nevrátil, a tak po něm bylo vyhlášeno pátrání.

Záchranáře nasměroval Martinův bratr, který z posledního vyhledávání na jeho notebooku usoudil, že se Martin zaměřil na oblast Štrbského a Furkotského Soliska.

Na Facebooku prosila o pomoc i zoufalá Martinova maminka Monika, která žádala lidi, kteří právě byli v dané oblasti, aby pomohli s pátráním. Podle ní byl Martin zkušený a ve výborné fyzické kondici.

„Můj syn je veliký sportovec. Rád chodí po lesích, po horách, bohužel i mimo vyznačené stezky. Bývá dobře vybaven, absolvoval maratony, noční běhy v horách, posiluje, běhá. Absolvoval kurz přežití v horách,“ popisovala v příspěvku, ve kterém žádala o pomoc s pátráním.

Záchranáři nakonec Martina našli, bohužel už mu ale nebylo pomoci. Přes noc v nadmořské výšce 1900 metrů nad mořem napadalo 20 až 30 centimetrů sněhu a zvedl se silný vítr. „Turista měl na sobě krátké kalhoty, lehkou bundu a tenisky,“ podotkli ve zprávě o nálezu těla záchranáři. S takovým oblečením neměl Martin šanci přežít. Následující dny byly povětrnostní podmínky tak špatné, že vrtulník mohl k pátrání vzlétnout až v neděli.

Jak je ale možné, že se Martin ocitl vysoko v horách jen v kraťasech a teniskách, když měl výcvik i zkušenosti? Stalo se něco nečekaného, co ho donutilo strávit noc v horách, kde ho překvapilo špatné počasí?

Na tyto otázky už nejspíš rodina nikdy nedostane uspokojivou odpověď. Po tragédii nyní všichni vyjadřují příbuzným soustrast a přejí hodně sil k překonání těžké životní chvíle.

deratizater ( 28. září 2017 05:07 )

Taky mne mohla stát mladická nerozvážnost ve Vysokých Tatrách život.Šli jsme v horkém létě na celodenní vysokohorskou tůru jen nalehko i přesto že nás slovenský průvodce důrazně varoval ať si přibereme teplé oblečení do batohu.Nahoře začalo náhle sněžit a to byl Červenec. Před smrtí prochladnutím mne zachránil časopis který jsem si dal pod tričko na břicho a ledviny a několik Tatranek které jsem po cestě jedl.

ellenic ( 28. září 2017 00:05 )

magda111 Souhlasím s Vámi, pro matku je to hodně těžké .

hedvika111 ( 27. září 2017 22:32 )

Škoda mladého života, je to divné, protože v Tatrách se ani v létě nedá vyrazit takto nalehko, pokud se vyráží mimo běžné turistické trasy .... jeho maminky je mi líto ....

villon ( 27. září 2017 22:09 )

 Monyka .... Blbá jak ráfo

moiaza ( 27. září 2017 21:37 )

Možná měl jen letní kurz. Koncem září se vydá v Tatrách na tůru v kraťasech a teniskách jedině blázen, který nebyl na vyšším kopci, než je Svatý kopeček u Olomouce. Osobně do Tater beru tenisky jen na tůru pokoj-koupelna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání