Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Před 20 lety začaly apokalyptické povodně na Moravě: 50 mrtvých! Škody za 63 miliard!

  • Autor: Jan Doležal - 
    4. 7. 2017
    18:34

    Sobota 5. července 1997, den, kdy se začala rodit jedna z největších katastrof, která postihla republiku. Moravu, Slezsko a východní Čechy zasáhly povodně, při nichž zahynulo 50 lidí. Velká voda způsobila škody za 63 miliard korun, zničila 2151 domů, dalších 5652 stavení se stalo dlouhodobě neobyvatelnými a strženo bylo 26 mostů.

  • 1.5. a 6. července

    Mohutné deště povážlivě zvedly na Moravě a ve Slezsku hladiny řek. Den poté začaly hrozit řeky Morava, Vsetínská a Rožnovská Bečva, Krupá a Branná. V okresech Nový Jičín, Frýdek-Místek, Karviná, Ostrava a Vsetín vyhlašují stupně povodňové aktivity. Třetí stupeň nebezpečí je vyhlášen na Bruntálsku, Jesenicku a u Valašského Meziříčí.

    Letecký pohled na Veselí nad Moravou v době povodně v roce 1997. Postižena byla zejména část Milokošť. Zahrádkářská kolonie Šlajza zmizela pod dvoumetrovou vrstvou vody. Letecký pohled na Veselí nad Moravou v době povodně v roce 1997. Postižena byla zejména část Milokošť. Zahrádkářská kolonie Šlajza zmizela pod dvoumetrovou vrstvou vody. | Povodí Moravy

  • 2.7. července

    Řeky Morava, Opava, Bečva, Opavice, Bělá, Tichá Orlice, Třebovka, Smědá a Úpa se ten den vylily z břehů. Voda z Bečvy zaplavila Přerov a okolní obce. Ušetřeny nezůstaly ani Bochoř a Troubky. Povodeň zasáhla i Nové Město nad Metují ležící na řece Metuji ve východních Čechách.

    Troubky v době katastrofických záplav… Troubky v době katastrofických záplav… | S. Červená, H. Zdeněk, ČTK

  • 3.8. července

    Velká voda úplně zaplavuje vesničku Troubky u soutoku Moravy a Bečvy. Pod vodou se ocitá území o rozloze 150 km2 ležící mezi Citovem, Přerovem a Kroměříží. Téhož dne kulminuje také Odra v Bohumíně a záplavová vlna se na ní přesouvá dál na polské území.

    Velká voda nadělala z domů v Troubkách ruiny. Obec se stala symbolem povodní. Velká voda nadělala z domů v Troubkách ruiny. Obec se stala symbolem povodní. | S. Červená, H. Zdeněk, ČTK

  • 4.9. července

    Voda vylitá z koryta Moravy zaplavuje centrum Olomouce a povodňová vlna postupuje dál na střední Moravu a Kroměřížsko. Voda z Divoké Orlice na východě Čech bortí hráze v Hradci Králové a postupně zaplavuje město. Na mnoha místech nefungují telefony, lidé jsou bez elektřiny i pitné vody. Sněmovna schvaluje pro zasažené oblasti mimořádnou pomoc 900 milionů korun.

    Letecký pohled na Veselí nad Moravou v době povodně v roce 1997. Letecký pohled na Veselí nad Moravou v době povodně v roce 1997. | Povodí Moravy

  • 5.10., 11. a 12. července

    Rozvodněná řeka Morava zaplavuje Kroměříž, Uherské Hradiště a Otrokovice. Na severu Moravy a ve východních Čechách mezitím velká voda opadá a evakuovaní lidé se začínají vracet do svých domovů. Hlášeny jsou první případy rabování!

  • 6.13. července

    Voda z rozlité Moravy ohrožuje Veselí nad Moravou, Moravský Písek a den poté Hodonín.

    Letecký pohled na Veselí nad Moravou v době povodně v roce 1997. Letecký pohled na Veselí nad Moravou v době povodně v roce 1997. | Povodí Moravy

  • 7.20. července

    Další mohutné deště způsobují druhou povodňovou vlnu. Na Přerovsku, Zlínsku, Kroměřížsku a Uherskohradišťsku je znovu vyhlášen 3. povodňový stupeň. Nejvyšší stupeň nebezpečí byl na území České republiky odvolán 29. července.

    Povodně v Otrokovicích, 1997: Záchrana aut. Povodně v Otrokovicích, 1997: Záchrana aut. | Foto: S. Červená, J. Buček

  • 8.Výroční zkázy: Takhle se změnilo Vrbno, kde v roce 97 zabíjela velká voda

    Video  Výroční zkázy: Takhle se změnilo Vrbno, kde v roce 97 zabíjela velká voda  - Karel Janeček, David Vaníček, Hudební banka.cz
    Video se připravuje ...

naidka ( 4. července 2017 20:13 )

Hliněné chatrče i honosné paláce jsou přehnané, ale pořád lepší než bydlet mezi cigoši v Chomutově jako pravej českej ksindl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání