Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mají na svědomí 71 udušených uprchlíků v náklaďáku: Viníkům hrozí doživotí

Autor: ČTK - 
21. června 2017
06:43

V jihomaďarském Kecskemétu dnes začíná soud se skupinou 11 mužů, kteří jsou obžalováni v souvislosti s předloňským případem úmrtí 71 migrantů v chladírenském voze. Proces by měl trvat šest měsíců a rozsudek se čeká ještě letos.

Sedm desítek udušených lidí, většinou Syřanů, Iráčanů a Afghánců, mezi nimiž byly i čtyři děti a osm žen, objevila policie v Rakousku předloni 27. srpna v opuštěném vozidle u dálnice nedaleko hranic s Maďarskem. Pitvy prokázaly, že nešťastníci zemřeli ještě před přejezdem hranice, a proto vyšetřování včetně soudního řízení převzala maďarská strana.

Čtyři členové gangu, kteří se tragického převozu přímo účastnili, jsou obžalováni z vraždy a prokuratura pro ně žádá doživotní odnětí svobody. Pro zbylých sedm obžalovaných státní zástupce navrhuje dlouholeté tresty vězení v délce až 20 let.

Podle maďarské policie zločinecký gang vedl Afghánec, jenž v Maďarsku získal status mezinárodně chráněné osoby, o který později přišel. Ostatní členové pašerácké skupiny jsou bulharští občané. Jeden z nich je stále na útěku, a tak bude souzen v nepřítomnosti.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání