Ústavní soudci v jeho případě poukázali na porušení práva na spravedlivý proces a na porušení principu presumpce neviny. Zároveň zmínili extrémní rozpor mezi provedenými důkazy a právními závěry a zpochybnili i použití pachových stop jako klíčového důkazu.

Nejvyšší soud se bude muset kauzou znovu zabývat. Verdikt prozatím platí, Eliáš z vězení zatím nevyjde. Automechanik z Borkovan podle obžaloby v roce 2009 znásilnil a uškrtil vodítkem na psy penzistku (†65), která si v Brně-Komíně přivydělávala prostitucí.

Vražda zůstávala dlouho nevyřešená. Po pěti letech ale kriminálka sebrala Eliáše, který měl od svých patnáctin za sebou už sedm útoků na ženy. Policisté zjistili, že Eliášovy pachové stopy jsou na vodítku utaženém kolem krku prostitutky i na klice od dveří domku. I když proti deviantovi nenašli detektivové přímé důkazy, podle soudu nepřímé důkazy utvořily ucelený řetězec, který pachatele usvědčil.

 

Státní zástupkyně Ludmila Doležalová tvrdila, že Eliáš „za nezjištěných okolností ženě svázal ruce a nohy, zacpal jí ústa, poté ji napadl s cílem usmrtit. Došlo k velkému násilí směřovanému na hlavu. Napadená utrpěla mnohočetné zlomeniny lebečních kostí a krvácení do mozku.“ Kromě toho ještě útočník ženu škrtil vodítkem, které měla napadená na svého malého psíka.

Eliáš se na místě odvolal. Jeho advokát se navíc v soudní síni pohádal se soudcem. Na své nevině odsouzený mladík trval a svoji při dovedl až k Ústavnímu soudu.

„Obžaloba je nepravdivá, protože čin, ze kterého jsem obžalován, jsem nespáchal. U té paní jsem dříve byl, protože nabízela sexuální služby. Vím ale, že ten den, kdy mělo k vraždě dojít, jsem tam určitě nebyl. Obžaloba mě uráží,“ tvrdil od začátku procesu Eliáš.

„Metoda pachové identifikace pachatele je pouze nepřímým a podpůrným důkazem, na jehož výlučném základě nebylo možné dospět k uznání viny stěžovatele,“ zdůraznil ústavní soudce Vojtěch Šimíček. Výpovědi původně utajovaného svědka a Eliášova spoluvězně jsou pak „na více místech nejednoznačné a sám svědek zpochybňuje některé závěry, které na jejich základě obecné soudy učinily“.

K prokázání viny Eliáše by bylo tedy nezbytné připojit další přímé a nepřímé důkazy tak, aby vytvořily řetězec. To se však nestalo. „Neprokázaná vina je v právním státě totéž, co prokázaná nevina,“ uzavřel ústavní soudce Šimíček.

Svědci zapomínají

Sám obžalovaný mladý muž přiznal, že před pěti lety za ženou asi dvakrát až třikrát přišel, aby si zaplatil její služby. „Když jsem došel, chtěla po mě občanku, jestli už mi bylo 18. Potom jsem jí dal 500 korun a ona mě dvakrát uspokojila. Pak jsem tam byl asi za měsíc a říkal jsem, jestli by mi nedala slevu, že studuju, ale ona mi řekla, že levněji už to nejde. Když jsem tam pak chtěl jít znovu, už mi na SMS neodpověděla. Kdybych věděl, kolik je jí let, tak bych do toho nešel,“ řekl kriminalistům po svém zadržení Eliáš.

Klíčové svědectví

„Eliáš mi na vazbě řekl, že uškrtil prostitutku, ale že to má dobré, protože na něj nic nemají. A ona že už nepromluví. Bylo prý super, když ji škrtil, uvedl korunní svědek a kriminálník Zdeněk Mihola (26) v přípravném řízení.

Fotogalerie
5 fotografií