Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bezohlednou jízdou na skútru zabil na Orlíku Simonku (†18): Dostal jen podmínku!

Autor: ljš - 
5. června 2017
14:06

Připravil o život mladou, krásnou dívku, může si ale oddychnout. Devatenáctiletý Christoph S. do vězení zatím nepůjde. Za tragédii na orlické přehradě totiž dostal podmíněný trest na 3 roky. Rozsudek ale není pravomocný.

"Ponechali jsme si lhůtu, protože se musím rozmyslet nad tou nemajetkovou újmou. Já s tím osobní zkušenost nemám, protože jsem se s tím ještě nesetkal," řekl novinářům obhájce obžalovaného Josef Doucha. Nemajetková újmu byla v minulosti stanovena do výše maximálně 240.000 Kč. S novým občanským zákoníkem však tento limit padl.

Odborné stanovisko, které v květnu prezentoval před soudem pracovník státní plavební správy, tvrdí, že tragickou nehodu zavinil řidič skútru. Podle posudku měl dát Christoph přednost lodi, na níž byla dívka se svým přítelem.

Devatenáctiletý obžalovaný se loni v červenci se svým kamarádem koupal v místech pod orlickým zámkem, když si všimli, že se k nim blíží výletní parník. "Proto jsme sedli na skútr a loď objeli. Z její druhé strany však plula pramice," uvedl v dubnu před soudem mladík. Skútr se s loďkou srazil za zádí parníku. "Ta pramice se najednou proti nám vyřítila, snažil jsem se jí vyhnout," řekl Steinert.

Obžalovaný, který vlastní průkaz povolující řízení malých plavidel, odhadoval, že v době střetu jel skútr rychlostí maximálně 40 kilometrů za hodinu. Dodal navíc, že na vodním skútru jezdí už několik let. Přítel usmrcené dívky před soudem tvrdil, že skútr jel rychleji. Podobně vypovídali i kapitán a lodník z výletního parníku.

Christoph S. před soudem uvedl, že lituje toho, co se stalo. "Každý den myslím na tu dívku. Bohužel to nejde vrátit," řekl. Předseda senátu Robert Pekárek však při čtení odůvodnění rozsudku chování obžalovaného zpochybnil. "Nevím, zda lze věřit obžalovanému upřímnou lítost. Jednoznačné vyjádření k pozůstalým totiž neučinil," uvedl Pekárek. Rovněž dodal, že lze těžko posoudit, jakou rychlostí skútr jel. Podle něj však mladík situaci podcenil a měl předpokládat, že za parníkem mohou být plavci nebo jiné lodě.

Nehoda nastolila otázku bezpečnosti na vodních plochách, kde mohou jezdit lodě bez rychlostního omezení. V reakci na srážku vzniklo kvůli ochraně plavců ve vodních nádržích Orlík a Slapy 16 ploch vymezených pro koupání. Do nich nesmějí motorová plavidla a navíc se mohou i v okolí těchto míst pohybovat maximálně desetikilometrovou rychlostí.

Podívejte se na video ze Studia Blesk, kde se předseda vlády Bohuslav Sobotka k věci vyjadřuje:

Video  Když vodní skútr zabíjí: Sobotka tlačí na ministra dopravy Ťoka, chce vysvětlení  - Blesk TV
Video se připravuje ...

iFender ( 1. srpna 2017 08:12 )

Dnes uz pachatele vedi co na soudce plati.Litost nad cinem......"Kazdy den na to myslim"..lhani pred soudem...nikdy dobrovolne nic nepriznat....jeho detstvi bylo peklo na zemi(dobre je udat,ze byl zneuzit)...sypat si popel na hlavu a hlavne si nechat poradit od obhajce(je to jeste mlady clovek jen,aby ho kriminal nepoznamenal).No potom by z toho mohl vzejit podobny rozsudek.Havel a Klaus by mu "NAPARILI" abnestii.

Monikay ( 5. června 2017 15:48 )

Ta lidská spravedlnost není dostačující. Chudák její mamka.

pavel.dvorak.58 ( 5. června 2017 15:18 )

Divný tento stát....zabil,....schválně a dostane podmínku?Výsměch pozůstalým

jete ( 5. června 2017 14:40 )

.....tak to bych nevydýchala.Že by nás připravovali na tresty pro uprchlíky?Za mě tedy by chlapec dopadl hůře.Za prachy se dají koupit různí machři...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání